Onze blog

Blog beginnen? Met WordPress website? Ultieme 2017 stap voor stap handleiding!

 

Jij wilt een blog beginnen? Ik zeg goed idee! Maar hoe begin je nu? Wanneer je wilt beginnen met een blog kun je zo ontzettend veel informatie vinden. Ja, internet staat er bomvol mee. De één schrijft dit en de ander schrijft weer wat anders. Maar wie heeft nu dé golden key?

Ik had zelf totaal geen kennis van bloggen. Ik had toen ik begon dezelfde problemen als waar jij nu misschien tegenaan loopt. Ik begon mijn blog (eNJee.nl) in 2013, en ik wist nog minder dan niets over bloggen. Pas na een aantal weken begon ik steeds meer te weten over hoe ik het beste kan bloggen. En hier dus meer uit kon halen.

Nu zo’n vier jaar later weet ik veel meer over bloggen, en kan ik zeker zeggen dat mijn blog-site het vrij goed doet – iets meer dan 30.000 unieke bezoekers per maand. Ik beschouw mezelf als iemand waar je naar kan luisteren en leren als het gaat om het bouwen van je eigen succesvolle blog. Ik ben zeker geen Guru, maar ik kan je zeker de basis leren, en dat is het belangrijkste.

In dit artikel zal ik je op een begrijpelijke manier uitleggen hoe jij kunt beginnen met je eigen blog. Nee geen moeilijke woorden waarbij je steeds je woordenboek erbij moet hebben, maar gewoon simpel. Klinkt goed he?!

Laten we verder gaan.

 

Blog Beginnen: Waarom je moet beginnen met het bouwen van je eigen blog en zo deel word van de blogging community?

Voor ik ga vertellen hoe je precies moet beginnen met je eigen blog, wil ik het eerst hebben over waarom je moet beginnen met het maken van je eigen blog.

 • Bloggen -of content marketing- is uitgegroeid tot één van de meest populaire manieren om te communiceren en het verspreiden van informatie, kennis en nieuws.
 • Er zijn letterlijk miljoenen blogs online (maak je geen zorgen, maar weinig vallen op)
 • Het is een geweldige manier om jezelf te uitenLet op: Als je al een solide idee hebt, dan sla je deze stap over en ga je verder met de gids.
 • Het is een fantastische manier om informatie te delen met anderen.
 • Je wordt een beter mens en een betere schrijver.
 • En de beste reden? Je kunt er geld mee verdienen.

Ik wed dat je de laatste reden al wel wist. Maar het is altijd leuk om aan herinnerd te worden 😉

 

Blog beginnen: Nog even een laatste ding voordat we echt beginnen

Het opzetten van je eigen blog-site kan een tijdje duren, meestal 1 dag. Je hebt namelijk de volgende zaken nog nodig Domein, Hosting én WordPress installatie. Om het voor jezelf makkelijk en overzichtelijk te houden bied eNJee dit unieke totaal pakket aan. Dus ik zou zeggen pak een kop koffie of sap (wat je maar wilt). Als je hulp nodig hebt tijdens de set-up proces, neem dan gerust contact met mij op. Ik zal je helpen en eventuele vragen beantwoorden.

 

Een blog beginnen is makkelijker met WordPress

Het opzetten van je eigen blog website met WordPress is lang niet zo moeilijk als dat het lijkt. Dit komt omdat je geen kennis hoeft te hebben van coderingen. Dat is wel zo wanneer je besluit om helemaal zelf een website te maken. Oke we gaan nu kijken welke stappen je moet nemen om echt je eigen blog te starten. Want dat wil jij natuurlijk weten toch?

 

5 stappen om je eigen blog te kunnen starten

Er zijn vijf belangrijke stappen die je nodig hebt voor het opzetten van je eigen blog. Deze lees je in deze handleiding.  We gaan eerst naar de vijf stappen kijken en daarna gaan we per punt alles uitgebreid vertellen.

 1. Kies je domeinnaam en kijk of deze domeinnaam beschikbaar is.
 2. Kies de webhosting voor je blog.
 3. Kies je platform waar jij je blog wilt gaan maken.
 4. Ontwerp je eigen blogsite met WordPress.
 5. Handige tips voor het bloggen.

Zo dit zijn de vijf belangrijkste punten. Het heeft even geduurd voor het hier stond 😉 We houden het graag spannend. Laten we maar snel doorgaan naar stap 1.

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

Stap 1: Kies je domeinnaam en kijk of deze domeinnaam beschikbaar is

Voordat je echt kunt beginnen met je eigen blog moet je natuurlijk wel een domeinnaam hebben bedacht. En kijken of deze nog beschikbaar is. Ik raad je daarom ook aan om meerdere namen te bedenken, mocht het zo zijn dat de eerste niet meer beschikbaar is.

Een domeinnaam is de URL van je eigen website. Ik neem als voorbeeld de domeinnaam van eNJee. De domeinnaam is: enjee.nl. Google heeft als domeinnaam google.nl of google.com.

wist je dat je kunt kiezen voor een gratis domeinnaam? Dat klikt misschien heel erg aantrekkelijk. Ik geef je geen ongelijk. Toch heeft een gratis domeinnaam wel nadelen. En ik raad je dit vooral af wanneer jij een onderneming hebt. De nadelen van een gratis domeinnaam is:

 • Je kunt niet helemaal vrij je domeinnaam kiezen. Bij WordPress krijg denaamvanjekeuze.wordpress.com of denaamvanjekeuze.wordpress.nl. Tja wanneer je voor een professionele website wilt gaan ziet dit er natuurlijk niet uit. Wil je gewoon voor de fun gaan bloggen of een website opzetten, dan kun je hier natuurlijk wel voor kiezen. Toch zeg ik persoonlijk, gewoon niet doen.
 • Je loopt tegen veel beperkingen aan bij een gratis domeinnaam. Wanneer je geld wilt verdienen met je blog dan kan zul je niet al het geld kunnen krijgen, maar ook het uploaden van afbeeldingen en video’s kan een probleem geven omdat je maar beperkte ruimte hebt. En wat nog vervelender is dat je ook beperkt word in het kiezen van een thema. Ja ook de gratis thema’s.
 • Je bent niet de volledig eigenaar van je eigen blog. Dat klinkt misschien heel gek, want jij schrijft en plaatst alle content. Maar het zit zo; Je website word gehost op die van iemand anders. En deze persoon kan alles wat jij plaatst verwijderen of veranderen. Dit gebeurde in het verleden nogal eens en ja heel triest maar ook nu gebeurd dit. Al het werk dat je hebt gedaan is dan in een fractie van een seconde gewoon weg.

 

Stap 2: Kies de webhosting voor je blog

Met alleen een domeinnaam ben je er nog niet. Je moet ook je website ergens gaan hosten. Je kunt een kleine server kopen bij de Mediamarkt voor als je dit thuis wilt doen. Wanneer je weinig bezoekers hebt is dit een optie. Toch zou ik het niet doen. Want wanneer er problemen zijn met je website dan moet je dit ook zelf gaan oplossen. Kies dus altijd voor een hostingbedrijf om je website te laten hosten.

Hosting betekend dat een extern bedrijf je website op het internet plaatst, daardoor kunnen anderen dit zien. Je bezoekers dus. Alles wat jij online op je website gaat zetten word bij een hostingbedrijf opgeslagen en word online zichtbaar. Je kunt dit eigenlijk zien als een enorme computer met veel harde schijven.

Wij van eNJee bieden een unieke actie op het gebied van domein en hosting. eNJee biedt een voordelige hosting, waarbij snelheid een belangrijk punt is. Ook is alles goed afgeschermd en worden er automatische backups gemaakt van je website. Wanneer je bij eNJee je eigen domeinnaam kiest zullen wij er voor zorgen dat je domeinnaam gekoppeld wordt met de hosting. Daarna zullen wij geheel gratis voor jou WordPress erop installeren. Je hoeft dus werkelijk niets te doen want je krijgt wanneer alles klaar is van ons een mail dat je kunt gaan beginnen met het bouwen van je WordPress website.

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

 

Blog Beginnen Stap 3 – Kies je favoriete blog platform

Ik neem aan dat je al wel gehoord hebt van WordPress?! Met dit platform kun jij je eigen website met blog maken. Tja, als echte WordPress kenner en gebruiker sta ik hier absoluut voor en raad ik dit ook zeker aan. Waarom? Puur omdat WordPress zo leuk en makkelijk in gebruik is. Zeker ook door alle verschillende plugins die je kunt downloaden en gebruiken. En wat zeker een ander groot voordeel is, is dat je geen kennis hoeft te hebben van programmeren en coderen. Als extra voordeel is dat Google, websites die gemaakt zijn met WordPress, makkelijk kan indexeren. Dus je werkt direct aan je SEO!

Het is veruit een van de grootste en populairste blogging platforms in de wereld, met talloze plugins en add-ons en bijna oneindig veel manieren om het ontwerp en de lay-out van uw blog. Er zijn meer dan 82 miljoen actieve WordPress gebruikers en deze groeit nog steeds.

Naast WordPress zijn er ook nog andere alternatieven waar je gebruik van kunt maken om je blog te gaan maken:

 • Blogger – Dit is de beste optie na WordPress.
 • Tumblr – Dit platform is voor de ene helft gericht op het sociaal netwerk en aan de andere helft gericht op blog. Dit platform kan zeker interessant zijn en zeer eenvoudig in gebruik.

Voor deze twee opties zou je kunnen kiezen. Als echte WordPress kenner en gebruiker gaat mijn voorkeur absoluut uit naar WordPress en wel om de volgende redenen:

 • Super gemakkelijk.
 • Zowel kiezen voor een gratis als betaald. Mijn voorkeur gaat uit naar betaald omdat je dan je hele domeinnaam zelf kunt bepalen en niet zit met een WordPress in je domeinnaam. Dit is zeker niet handig wanneer je een professionele website wilt gaan maken voor je onderneming.
 • Ontzettend veel keuze uit gratis thema’s en plugins. Maar daarnaast ook keuze uit betaalde thema’s en plugins.
 • Wanneer je ergens vastloopt kun je hulp krijgen.
 • Je kunt verschillende opties toevoegen, denk aan deelbutton voor social media, een chatfunctie zodat mensen snel contant met je kunnen krijgen, een contactformulier enz.
 • Het is gebruiksvriendelijk.
 • Zoekmachinevriendelijk. Google en andere zoekmachines kunnen een website met WordPress makkelijk indexeren en dus hoger laten scoren in de zoekresultaten.

 

Blog Beginnen Stap 4: Ontwerp je eigen blog site met WordPress.

En nu komt het leuke deel! Je kunt nu lekker aan de slag gaan om je eigen WordPress website en blog te gaan maken. Als eerste is het belangrijk om te gaan kijken naar een thema die jij voor je website of blog site wilt hebben. Je hebt echt enorm veel keuze zowel betaald als gratis. Je kunt zelf zoeken naar een thema dat bij jouw doel past. Een thema kiezen doe je door naar weergave en dan thema’s te gaan. En dan kun je hier een nieuw thema toevoegen en zoeken.

Belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van je thema:

 • Zorg dat het thema past bij wat je doel is en wie jij bent. Heb jij een website of blog dat gaat over tennis, dan is een thema die inspeelt op dieren niet echt heel handig. Dit past gewoon niet en dit zorgt ook zeker voor verwarring. Een thema dat past bij je persoonlijkheid is zeker wel aan te raden. Hierdoor kun jij je bezoeker een stukje laten zien van wie jij bent.
 • Zorg dat het thema eenvoudig te gebruiken is voor je bezoekers.
 • Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kom soms op websites terecht waarin ik weet ik hoe vaak moet klikken en navigeren voor ik ergens kom waar ik echt moet wezen. Ik heb persoonlijk echt een hekel aan een website waarbij je bijna een universitair diploma navigeren nodig hebt. Kortom maak het je bezoeker makkelijk om te navigeren!
 • Een thema moet snel laden. Wanneer je te traag ladende website hebt klikken bezoekers ook heel snel weer weg. Niks is zo irritant dan lang moeten wachten tot een website is geladen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel geduldig ben, maar ik weet eigenlijk zeker dat ik hierin niet de enige zal zijn. Lang wachten is gewoon irritant.

 

Stap 5: Handige tips voor het bloggen

Er zijn al vele bloggers je voorgegaan met hun website. Dat kan misschien wel eng zijn, want ja jij bent nu de nieuweling tussen alle blogguru’s. Maar laat je vooral hierdoor niet tegenhouden, want ook zij zijn ooit eens begonnen als nieuweling. Zo je kunt nu echt gaan beginnen met bloggen en deze online zetten. Maar wacht even voor je gaat beginnen wil ik je graag nog een paar handige tips meegeven.

 • Bloggen doe je omdat je het leuk vind.
 • Deel dingen die je leuk vind en waar je veel over weet te schrijven.
 • Durf je eigen mening te geven.
 • Schrijf zoals jij bent. Om te gaan schrijven als iemand anders is niet handig. Dit is gewoon lastig en daarnaast kan het ook frustrerend zijn. Dit kun je best aan Ishara vragen. Toen zij begon met bloggen heeft ze een tijd lang geprobeerd te schrijven zoals ik dat doe. Je raad het al, de frustratie steeg de pan uit. Nu schrijft ze gewoon zoals dat zij is en heeft ze er echt fun in.
 • Het kan zijn dat je moeite hebt met schrijven door bijvoorbeeld dyslexie. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, maar durf hier ook vooruit te komen. Het kan zijn dat er bezoekers een opmerking maken over schrijffouten. Niks van aantrekken en geeft netjes antwoord terug.
 • Je eerste blog zal niet top zijn, maar he! Daar hebben we gelukkig onze pc/laptop en WordPress voor. Je kunt de eerste berichten altijd nog eens veranderen of zelfs verwijderen.
 • Bloggen is een leerproces. Kon jij al gelijk fietsen zonder zijwieltjes? Dat heb je ook met vallen en opstaan geleerd. Zo is het ook met bloggen.
 • Wat Ishara vaak doet als ze ineens een onderwerp heeft om over te bloggen dit opschrijven in een notitieboekje. Soms een titel, maar soms een aantal zinnen.

 

Heb jij al zin om te gaan beginnen met je eigen WordPress blog websitesite? Dan zou ik zeggen go for it! Mocht je in de tussen tijd nog vragen hebben of heb je ergens hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op. Heel erg veel plezier met het maken van je eigen WordPress blog website!

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

Plaats een reactie

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten