Onze blog

Blog Maken? Handige & Ultieme Stappenplan Voor Je Blog!

 

Blog Maken? Wil jij ook je eigen blog website maken? Maak nu je eigen blog website met dit eenvoudige stappenplan. Zit je al een tijdje te overwegen om je eigen blog te gaan beginnen? Maar weet je niet zo goed waar en hoe je moet beginnen? Geen nood met dit handige stappenplan kun jij eenvoudig aan de slag met het maken van je eigen blog website.

Bloggen, tja iets dat je veel hoort en waarschijnlijk ook wel voorbij ziet komen. Vooral bij de lifestyle en beauty blogs komen er nog dagelijks nieuwe bij. Maar wist je dat ook steeds meer ondernemers het bloggen ontdekken?! En een blog maken op hun eigen bedrijfs website of webshop.

Iets wat ik vaak hoor zijn vragen als “bloggen is toch niet zo eenvoudig?” of ¬†“bloggen? levert dit nu echt iets op?” en “ik wil wel een blog maken maar ik weet niet hoe ik dit moet doen”. Ik kan je vertellen dat bloggen echt niet zo moeilijk is dan dat het lijkt. Iedereen die taal beheerst kan echt een blog maken. Trouwens je hoeft dit niet perse met geschreven woorden te doen doen hoor. Je kunt namelijk ook een blog maken met video’s.

Tja of bloggen echt iets oplevert? Als het gaat om de gedachte als ik nu een blog online zet heb ik morgen enorm veel verkopen of volgers dan zal ik je maar meteen uit deze droom helpen. Want zo werkt het dus niet. Dat bloggen zeker wat oplevert dat kan ik je wel vertellen uit eigen ervaring. Maar dit is wel langzaam gegaan. We krijgen namelijk steeds meer bezoekers op de website en daarnaast levert het ook persoonlijk op dat ik ben gegroeid in het bloggen. Dus ja het levert in die zin zeker wel wat op maar niet meteen harde verkopen!

Over de vraag of ik moet zeggen opmerking “ik wil wel een blog maken maar ik weet niet hoe ik dit moet doen” zal ik je bij gaan helpen. Want het is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Ook jij kunt je eigen blog maken! Dit klinkt goed he? Ik heb er zin in om je in dit stappenplan te helpen om je eigen blog te kunnen laten opzetten. Maar ik wil eerst nog even wat extra informatie geven voor we naar het stappenplan gaan kijken om je eigen blog te maken. Neem vooral de tijd want dit artikel bestaat uit bijna 4000 woorden!

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

 

Welke kosten heb ik met het maken van een blog?

Omdat ik het wel belangrijk vind om je hier over te informeren zal ik deze vraag ook beantwoorden. Een blog kun je zowel betaald als gratis maken. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je wel rekening mee moet houden waar je wel voor moet betalen, namelijk:

 • Het registeren van je domeinnaam. Dit kost ongeveer¬†‚ā¨10¬†per jaar.
 • Webhosting. ¬†Dit ligt tussen de¬†¬†‚ā¨4 – ‚ā¨15 per maand afhankelijk van het hostingbedrijf.

Wanneer je professioneel een blog wilt gaan maken zou ik je wel aanraden om te gaan voor een betaalde domeinnaam omdat je dan niet zit met je domeinnaam en daarbij ook nog een stukje van de het platform waar jij je blog mee gaat maken.

Voorbeeld bij een gratis blog van WordPress word het dan: jedomeinnaam.wordpress.nl

Het is een advies wat ik geef om mee te nemen in je gedachte. Dit is niet iets wat je moet doen, want er zijn zat mensen die professioneel een gratis blog maken en hier ook echt iets moois van hebben gemaakt met de mogelijkheden die ze hebben. Daarnaast kan ik ook niet in je portemonnee kijken en dat is ook niet nodig ūüėČ

 

Kan ik ook geld verdienen met mijn blog?

Oke hier kan ik heel kort over zijn: Ja je kunt geld verdienen met je blog. Er zijn bloggers die (veel) geld verdienen met hun blog.

Er zijn namelijk heel er veel manieren om met je blog geld te verdienen:

 • Door het aanbieden van eigen producten en diensten.
 • Door het aanbieden van producten en diensten van anderen (affiliate)
 • Door het gebruik van Google Adsense-programma’s
 • Bloggers die onder contract staan bij bedrijven.
 • Enz.

Maar je kunt ook je blog maken puur uit hobby en hier geen geld mee verdienen. Ook deze bloggers zijn er veel. Ze willen schrijven over dingen uit hun eigen leven, een reisverslag, kennis of eigen mening delen enz. Wat je doel ook is met het starten van je eigen blog is het natuurlijk handig om te weten hoe je te werk moet gaan.

Goed laten we nu maar eens gaan beginnen met het stappenplan om je eigen blog op te zetten. Want daar ben je natuurlijk voor op deze blog terecht gekomen ūüėČ

 

Stap 1: Kies een domeinnaam en registreer deze

Oke dit is misschien een kleine inkopper, maar zonder domeinnaam geen website of webshop ūüėČ Misschien heb je hier al even over na zitten denk en heb je al wel een aantal namen bedacht. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan is het verstandig om dit eerst te doen.

 

 

[wpdomainchecker item_id=”10555″]

 

 

Heb je een domeinnaam bedacht? Dan moet je natuurlijk wel weten of deze nog domeinnaam vrij is. En is je domeinnaam nog vrij? Dan kun je deze heel eenvoudig registreren. Maar wacht even voor je meteen je domeinnaam gaat registeren en lees even stap 2.

 

Waar moet je op letten als je een domeinnaam kiest?

Voordat je nu meteen je domeinnaam gaat registeren wil ik je nog even wat tips geven om tot een goede domeinnaam te komen.

Tip 1: Zorg dat je domeinnaam overeen komt met de naam van je onderneming. Het gebeurd nog wel eens dat mensen een hele andere domeinnaam kiezen dan de naam van hun onderneming. Dit kan er voor gaan zorgen dat dit voor verwarring gaat zorgen bij klanten en bezoekers.

Tip 2: Zorg dat je domeinnaam eindigt op bijvoorbeeld .nl of .com of .be of .org of .net Toch zie je dat er in de afgelopen tijd ook gekke domeinextenties zijn ontstaan. Bijvoorbeeld .pizza of .rotterdam of .link enz. Dit kan heel leuk en uniek zijn. Toch is mijn advies om hier niet voor te kiezen. En waarom niet? Nou puur omdat deze gekke domeinextenties niet echt lekker werken in de zoekmachines. Daarnaast kan het zijn dat dit voor nu even helemaal hip is, maar binnen de kortste keren ligt het er al weer uit.

eNJee bied ook domeinregistratie, maar mocht je willen kiezen voor een bijzondere, gekke of grappige domeinextentie dan moet ik helaas zeggen dat wij je hier niet verder bij kunnen helpen. De reden hiervan is dat wij alleen domeinextenties aanbieden als .nl of .com of .net of .org omdat deze ook geschikt zijn voor zoekmachines.

Tip 3: Zorg dat je domeinnaam makkelijk te onthouden is voor je bezoekers/klanten. Ik denk dat deze tip niet echt veel uitleg nodig heeft. Want eigenlijk is dit wel iets wat vanzelfsprekend is. Zeker in het geval als je een onderneming hebt. Nu wil ik hier wel even een kleine kanttekening maken. Mocht je nu een persoonlijke blog maken dan kun je hier natuurlijk wel iets leuks/bijzonders van maken. Al is het toch ook hier weer belangrijk dat het te onthouden is.

Tip 4: Is de domeinnaam nu helemaal tof? Stel jezelf heel eerlijk de vraag of de domeinnaam die je wilt registeren helemaal hip is op dit moment. En vraag ook jezelf af of dit over een paar jaar je toch verveeld. Een hippe domeinnaam kan voor nu leuk zijn, maar stel dat je hier later spijt van krijgt. Dan is het een stuk lastiger om deze weer te veranderen en wel omdat mensen je naam kennen. En dit dan weer voor verwarring kan gaan zorgen.

Tip 5: De gouden regel als het gaat voor het kiezen van je domeinnaam!¬†Als de domeinnaam je bevalt of wanneer je er¬†ECHT een goed gevoel bij hebt –> Ga er dan voor!!

 

Stap 2: Kies een platform waar je mee wilt werken

Goed je hebt gekeken of je domeinnaam nog vrij is. En je wilt deze gaan registeren. Maar het is wel handig om ook voor je dit gaat doen een platform te kiezen waar jij je blog site mee wilt gaan maken. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om een platform kiezen.

Als tip zou ik zeggen kies voor WordPress ūüėČ De website van eNJee is namelijk ook met WordPress gemaakt Dit is een ontzettend makkelijk en fijn platform om mee te werken. Veel verschillende plugins en thema’s om uit te kiezen (betaald en gratis).

Omdat wij van eNJee ons specialiseren in WordPress gaan we nu ook verder kijken naar dit platform om je blog met WordPress te maken. Misschien twijfel je nog aan of jij je blog met WordPress wilt maken, dan zou ik vooral zeggen lees lekker verder en wie weet heb ik je aan het eind van deze blog over kunnen halen om ook te gaan voor WordPress.

 

Nadat jij je domein en hosting hebt geregeld moet je natuurlijk WordPress gaan installeren. Want zonder dit kun je niet aan de slag. Maar wacht even. Mocht je er voorkiezen om deze dienst bij eNJee af te sluiten dan hoef jij zelf niet aan de rommel met het installeren van WordPress. Laten we verder gaan met stap 3 er vanuit gaand dat WordPress ook is ge√Įnstalleerd.

 

Stap 3: Kiezen van een thema voor je blog

Wanneer je voor het eerst inlogt op je wp-admin omgeving zal het je misschien wat voor de ogen gaan duizelen. Maar geen nood laten we hier eerst maar even naar kijken. Ik wil je meteen op het hart drukken dat wanneer jij voor het eerst bent ingelogd op je wp-admin omgeving om eerst je huidige wachtwoord aan te passen en ook  je gebruikersnaam aan te passen. Deze staan namelijk standaard ingesteld.

Oke nu gaan we even kijken naar het dashboard. Want daar zou ik het ook nog even over gaan hebben ūüėČ

Hier zijn de verschillende admin menu opties:

Dashboard – Dit is de pagina die je ziet na het inloggen. Dus eigelijk kun je zeggen dit is ook wel de homepage.
Berichten – Hier kun je nieuwe (blog)berichten maken en deze publiceren. Daarnaast kun je hier ook nog eens alle oude berichten die je al eens hebt geplaatst zien en als je dat wilt ook bewerken.
Media – Dit deel bevat alles van foto’s, video’s, PDF bestanden en afbeeldingen die jij op je website hebt gezet, maar ook in alle berichten die jij hebt geschreven.
Links – Dit is een onderdeel die door veel bloggers niet word gebruik. Nu wil ik dit daarom ook overslaan omdat je dit voorlopig nog niet gaat gebruiken.
Pagina’s – Hier kun je nieuwe pagina’s voor op je website aanmaken en deze publiceren en daarnaast de oude bekijken en bewerken. Een pagina kan bijvoorbeeld zijn: blog, over ons/mij, tuindecoratie, woondecoratie enz. Dus eigenlijk onderdelen die je weer kunt onderverdelen die hieronder passen.
Reacties РAlles  wat je plaats aan berichten heeft betrekking op het krijgen van reacties. Je kunt dit activeren wanneer jij je eerste bericht hebt gepubliceerd zodat lezers hun eerste reacties kunnen achterlaten. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Zo wil de een wel reacties krijgen en de ander kiest er voor om dit uit te laten zo dat je geen reacties krijgt.
Weergave РHier kun jij je thema aanpassen en ook meteen zien hoe het er dan uit komt te zien op je website of webshop.
Plugins – Hier kun je plugins toevoegen en verwijderen. Plugins zijn tools die extra functionaliteit toevoegen aan je blog maar ook aan je website of webshop.
Gebruikers Р Het kan zijn dat je met meerder mensen aan je website werkt. Dan is het handig dat je hier andere gebruiker kunt toevoegen. Zodat iedereen apart van elkaar aan de website of webshop kan werken. Je kunt hier de gebruiker ook weer een eigen functie geven. Dit hebben wij met de website van eNJee ook gedaan. Ik kan nu op mijn eigen account aan de slag gaan als ik berichten wilt schrijven en plaatsen. Nu kan het gebeuren dat er iemand stopt ook dan heb je de mogelijkheid om deze gebruiker weer te verwijderen.
Extra РDit zijn enkele extra tools die je kunt gebruiken voor het publiceren van berichten.
Instellingen – Hier kun je de instellingen van je blog bewerken.

 

Nu weet je een beetje wat het menu is van het wp-dashboard. Laten we maar eens gaan kijken naar het kiezen van je thema.

Gratis thema kiezen voor je blog

Je kunt ervoor kiezen om een gratis thema te kiezen voor je blog. En deze kun je later ook weer wijzigen als je dat wilt. Mijn advies als het gaat om veranderen van thema! Doe dit niet te vaak.  Want het is ook zo dat de kans bestaat dat niet alles uit je oude thema meegaat in je nieuwe waardoor de kans bestaat dat je dingen kwijt bent.

Maar er is ook een gevaar bij het kiezen van een gratis thema namelijk; dat er zo ontzettend veel keuze is. Dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Een thema kun je vergelijken met de buitenkant van een auto. Het zorgt er dus eigenlijk voor hoe je blog eruit komt te zien. Maar zegt nog niet zo veel over de eigenschappen en de prestaties. En zo is het dus ook met de auto. Zeg nou zelf je wilt toch liever in een mooie en strakke auto rijden dan in een roestbak? Maar zegt het uiterlijk van de auto iets over hoe de auto zelf is?

 

Waar moet je opletten bij het kiezen van een thema?

 • Responsive: Tegenwoordig is het zo dat heel veel mensen even snel via een tablet of een smartphone het internet opgaan. En daarom is het dus belangrijk dat je website zich automatisch aanpast aan ieder mobiel apparaat.
 • Eenvoudig:¬†Je kunt er voor kiezen om een thema te kiezen die er heel erg spik en span uitziet, maar waarbij je bezoeker zich een weg moet banen om te kunnen navigeren. Zorg dus voor een thema waarbij je dit zo eenvoudig mogelijk houd. Tenslotte is de website ook bedoeld voor je bezoekers toch?
 • SEO technisch sterk:¬†Uiteindelijk wil je natuurlijk ook goed gevonden worden in de zoekresultaten van de zoekmachines toch? Dit kun je natuurlijk versterken door veel nieuwe en unieke content te plaatsen. Maar wist je dat je met de juiste thema hier ook al op in kunt spelen? Daarom is het zeker aan te raden om een thema te kiezen die zich hier ook al op heeft gericht.
 • De laadtijd van je thema:¬†Hoe sneller je website of webshop laad hoe beter dit is. En zo is het ook met je thema. Een website of webshop die traag laad verliest daarom ook in korte tijd bezoekers. Toch is het zo dat in de meeste gevallen een thema je blog niet zal vertragen, maar het is beter om dit vooraf uit te zoeken. Het beste is als je laadtijd onder de 3 seconden zit. Om dit te testen kun je gebruik maken van Pingdom Website Speed Test. Hier voer je dan de URL in an de demo en kun je zien hoe snel de laadtijd is.
 • Is het thema makkelijk aan te passen:¬†Niks is zo irritant als een thema waar je moeite mee hebt om iets aan te passen. Gelukkig hebben de meeste thema’s van WordPress hier rekening mee gehouden en kun je heel gemakkelijk zelf dingen aanpassen. Toch is het wel handig om hier goed naar te kijken.
 • Goede beveiliging:¬†Toch is het zo dat de meeste thema’s van WordPress geen problemen geven als het gaat om beveiliging. Maar het is wel verstandig om dit echt na te gaan door je in te gaan lezen op een thema die je graag zou willen gaan gebruiken. Reacties en reviews zullen je zeker goed op weg helpen door de juiste thema te kunnen kiezen. En is het ook niet zo dat wanneer je een product of dienst wilt kopen je ook gaat kijken wat anderen hierover te zeggen hebben? Als er veel negatieve dingen over worden geschreven ga jij dit toch ook niet kopen en gebruiken?

Deze zaken zijn goed om in je achterhoofd te houden als je gaat kiezen voor een thema waar jij je blog mee gaat maken.

 

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

 

 

STAP 4: Berichten en pagina’s maken

Zo als het goed is heb je ¬†al een thema gekozen en deze gedownload. Nu kun je gaan beginnen het met aanmaken van pagina’s en berichten. Misschien spannend om te doen, maar ik kan je zeggen dat dit echt super gaaf is. Zeker ook omdat je website nu toch echt wel vorm gaat krijgen.

Als je nog niet bent ingelogd op je wp-admin omgeving kun je dat nu doen. Wanneer je een nieuwe pagina wilt maken ga je naar Pagina’s links in het menu en klik dan op voeg nieuwe toe. Dit doe je ook als je een nieuw bericht wilt maken.

Een nieuwe pagina aanmaken is eigenlijk heel erg eenvoudig. Daarom wil ik graag wat meer vertellen over het aanmaken van een nieuw bericht. Hier komt namelijk best wel het een en ander bij kijken.

Wanneer je in het dashboard naar Berichten gaat kun je klikken op Nieuw bericht. Vervolgens zie je het een en ander verschijnen. Hier gaan we nu even naar kijken. We beginnen bovenin en gaan dan naar onder.

 • Titel: Hier vul jij de titel in van je bericht. Of dit nu een mededeling is of dat het om een blog gaat. Hier vul je dus de titel in.
 • Permalink: Deze geef je ook de naam van de titel van je bericht. Het kan zijn dat deze automatisch word ingevuld, maar dit is dan vaak in een vaag codetaal. Het is dus aan te raden om deze zelf aan te passen. Klik op bewerken en vul hier de titel in van je bericht en sla deze dan ook op!
 • Bewerkingsopties: Dit is een onderdeel waarbij jij je bericht kunt bewerken met allerlei verschillende opties die je ook wel zult herkennen als je werkt met Word.
 • Inhoudsgebied: Dit deel is helemaal leeg en hier ga jij je bericht typen. Hier kun je naast gewoon een stuk tekst ook nog een afbeelding, foto, video of link plaatsen.
 • Snippet: Deze vind je onderaan bij de inhoudsgebied. Klik hier op Snippet bewerken. De SEO titel en de Slug daar zet je weer de naam van de titel die je voor je bericht hebt gemaakt. De Meta omschrijving is eigenlijk een korte pakkende tekst die je gebruikt die mensen kunnen zien wanneer ze via Google iets zoeken. Hier vul je een klein deel van het eerste deel van je bericht in.
 • Focustrefwoord: Hier vul je heel eenvoudig het zoekwoord in waar mensen op zoeken en waar je bericht overgaat. In het geval van dit bericht is dat Blog maken geworden.
 • Publiceren: Dit zie je helemaal rechts staan. Hier kun je de datum, tijd aanpassen waarop jij wilt dat het bericht moet worden geplaatst. Ook zie je hier hoe de leesbaarheid is en hoe de SEO is. Om hier even op in te gaan, schiet niet meteen in de stress wanneer dit niet goed is. Want ik heb het al eerder geschreven. Je schrijft namelijk niet in de eerste plaats voor de zoekmachines maar voor je bezoeker!
 • Categorie√ęn: Dit is een onderdeel waar en bericht onder komt te vallen. In het geval van deze blog is de categorie blog maken, bloggen, content marketing. Dit heeft allemaal te maken met bloggen en het maken van een blog.
 • Tags: Dit zijn eigenlijk weer subonderdelen die weer te maken hebben met de categorie. Belangrijke woorden die je wilt laten zien.
 • Afbeelding of foto toevoegen aan je bericht: Klik op uitgelichte afbeelding kiezen. Zoek nu naar een afbeelding of foto die je wilt toevoegen en sla deze op.

Nu ben je voor zover klaar. Nu kun je het bericht of pagina bijwerken of publiceren.

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

 

Stap 5: Bezoekers naar je blog website krijgen

Op het moment dat jij je eerste blogbericht op je website online hebt staan wil je natuurlijk dat deze meteen zichtbaar is voor je bezoekers. Maar helaas kan het 7 dagen duren voordat Google je website en je blogbericht gaat scannen, om deze vervolgens in de zoekresultaten op te nemen. Op het moment dat jij meer een vaker een blog online zet zal Google je website ook vaker scannen waardoor je steeds beter vindbaar word voor bezoekers.

Om meer bezoekers op je website of webshop te krijgen is het belangrijk dat je steeds weer nieuwe en unieke content plaatst waar je bezoeker wat aan kan hebben. Ik moet eigenlijk zeggen waar je bezoeker wat aan heeft. Wanneer jij dit doet is de kans ook groot dat je bezoekers langer op je website blijven hangen en natuurlijk weer terugkomen.

Wanneer je een blogbericht gaat maken is het aan te raden om meer dan 300 woorden te gebruiken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Google dit beter kan begrijpen. Een plugin die je hier voor kunt gebruiken is Yoast.

Geef de mogelijkheid aan je bezoekers om je berichten te laten delen via social media. Hierdoor bereik je een meer mensen. En dit geeft weer meer kans op nieuwe bezoekers.

Betrek je bezoekers en lezers van je blog dat zij worden aangesproken. Betrek ze bij een probleem waar zij tegenaan lopen en waar jij het antwoord op hebt. Of waar jij informatie over hebt en mensen kunt inspireren. Uiteindelijk maakt het niet uit wat voor een soort blog jij maakt, maar het gaat erom dat jij meer bezoekers naar je website krijgt.

Maak je blog voor je bezoekers en niet voor de zoekmachine. Dit klikt misschien heel erg tegenstrijdig, maar door voor je bezoeker te schrijven is de kans ook groot dat zij weer terug zullen komen en je berichten willen gaan delen.

 

Conclusie:

Je eigen blog maken, dit lijkt misschien heel erg moeilijk, maar als je deze stappen volgt kan ook jij je eigen blog maken. Met 5 eenvoudige stappen. Wat nu belangrijk is dat jij met regelmaat een nieuwe blog maakt die je plaatst op je website. Die waardevolle en unieke content bevat.

Dus nog even in het kort wat moet je doen om je eigen blog te maken?

 1. Kiezen van je Blogplatform  (Ik zou zeggen ga voor WordPress dit is in mijn ogen de beste keus)
 2. Registeren van je domeinnaam + Hosting  dit kun je bij eNJee.nl doen als je dat wilt. Maar dit hoeft uiteraard niet.
 3. Het leren kennen van de basis van hoe WordPress werkt. Dit kun je later nog altijd uitbreiden als je dat wilt. Met de basiskennis kom je namelijk al een heel eind.
 4. Wanneer je de basis kent kun je aan de slag met bloggen.
 5. Je blog vindbaar maken voor zoekmachines. Dus het verbeteren van je SEO. Nogmaals je schrijft voor je bezoeker niet voor de zoekmachines. Houd dit echt in je achterhoofd.

Mocht het nu zijn dat je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over blog maken? Neem dan contact op via info@enjee.nl of laat je vraag hieronder achter.

 

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Plaats een reactie

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten