Onze blog

Content marketing: Handige tips bij het bloggen

 

Content marketing door te gaan bloggen. Hoe doe je dat? Tips om content marketing in de vorm van bloggen aan te kunnen pakken?

Wanneer je wilt gaan werken aan content marketing in de vorm van bloggen is het handig als je weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. En zeg nou zelf waarom zou je het wiel helemaal opnieuw gaan uitvinden als er al mensen je voor zijn gegaan?

 

Content marketing:

Laten we eerst kijken naar wat er eigenlijk onder content marketing word verstaan. Onder content marketing verstaan we een vorm van marketing waarbij jij of iemand anders met een website of webshop relevante informatie aanbied waarbij je doelgroep centraal staat.

 

Vormen van content marketing:

  • Een artikel met informatie over een product of dienst.
  • Een artikel met een vraag of probleem waarbij ook de oplossing word gegeven.
  • Een review van een product of dienst.
  • Enz.

Content marketing is trouwens meer dan alleen artikelen en blogberichten. Denk hierbij ook eens aan een video. Maar wij gaan het vandaag alleen hebben over het schrijven van blogberichten.

 

Content marketing in de vorm van bloggen

Tegenwoordig zie je steeds meer blogsite verschijnen. Maar niet alleen blogsites zijn heel populair. Steeds meer ondernemers beginnen ook met een blog op hun eigen website. En dat is niet zo heel erg gek. Aangezien je hiermee mensen informatie kunt geven. Misschien herken jij dat ook wel je hebt een vraag of een probleem en gaat opzoek op het internet naar een antwoord. Dan ben je dus niet de enige! Hier ligt dus een mooie ingang om hier op in te spelen.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je door te gaan bloggen de SEO van je website of webshop kunt vergroten. Dit is natuurlijk erg prettig, want door een sterke SEO zul je ook beter worden gevonden door je doelgroep. Zonder dat dit je geld gaat kosten. Klinkt aantrekkelijk toch?! Maar hoe pak je content marketing aan door te gaan bloggen?

 

Tip 1: Weet waar je over wilt gaan schrijven

Oke misschien een lichtelijk inkoppertje. Maar je moet wel weten waar je over wilt gaan schrijven. Heb je een bepaalde niche waar jij veel over weet? Of waar jij passie voor hebt? Dan zul je merken dat je hier veel en ook nog eens makkelijk over kunt gaan schrijven. Om bloggen leuk te houden is dit ook belangrijk.

Het kan zijn dat ook jij weer nieuwe dingen gaat leren als je begint met bloggen. En dat is nou zo cool omdat je dit ook weer kunt doorgeven aan je eigen bezoekers. Weet je ik ben begonnen met bloggen voor eNJee ongeveer 2 jaar geleden. In het begin vond ik het ook niet gemakkelijk over in deze niche te gaan bloggen. Niet omdat ik het niet boeiend vond, maar puur omdat ik hier niet eerder over heb geschreven. Dus iets nieuws uitproberen kan zeker geen kwaad. Gaande de jaren heb ik vele nieuwe kennis opgedaan en dat is alleen maar tof. Dus laat je vooral niet uit het veld slaan als je iets nieuws aan wilt gaan.

 

Tip 2: Schrijf voor je bezoekers

Een blog schrijven is cool, want je kunt zoveel informatie geven aan je bezoekers. Maar wanneer jij als expert onwijs veel moeilijke woorden en termen gaat gebruiken zal dit je bezoekers zeer zeker afschrikken. Schrijf daarom een blog die je bezoekers ook begrijpen en aanspreken.

Nogmaals zij zijn opzoek naar een antwoord op een vraag of een probleem of ze willen graag tips krijgen hoe zie iets kunnen doen.

 

Tip 3: Ga niet bloggen om maar content te plaatsen

Je hebt het misschien al wel eens eerder (of vaker) gelezen dat het belangrijk is om regelmatig nieuwe content te plaatsen. Maar pas op dat je niet gaan bloggen om maar zoveel mogelijk content te kunnen plaatsen.

Maar waarom eigenlijk niet? Het gevaar van maar gaan bloggen om content te kunnen plaatsen is dat de content die je schrijft niet van waarde is. Dit is niet alleen irritant voor je bezoekers, maar ook Google zal dit niet gaan waarderen. Daarnaast kan het ook zijn dat de content die je plaatst niet uniek is. Omdat je een oud bericht nieuwe adem hebt ingeblazen door een paar zinnen aan te passen.

Heb je even geen tijd, zin, puf of inspiratie? Laat het bloggen dan even voor wat het is en richt je op andere zaken. Zo voorkom je namelijk dat de content die je schrijft van waarde blijft voor je bezoekers.

 

Tip 4: Schrijf zoals je bent

Ik heb het al vaker geschreven, maar het is niet handig om een blogbericht te schrijven als iemand anders. Ik heb in het begin deze fout wel gemaakt om mijn blogberichten te schrijven als Nick. Het gevolg was dat ik na een paar weken enorm gefrustreerd raakte en eigenlijk ook wilde gaan stoppen. Nu schrijf ik lekker zoals ik ben en ik kan je vertellen dat dit erg prettig is. Ik schrijf zo een blogbericht zonder dat ik steeds moet gaan nadeken over hoe ik dit nu moet typen.

Daarbij is het ook zo dat jij een uniek persoon bent die zijn of haar eigen manier van communiceren heeft. Gebruik dit dan ook bij het schrijven van je blogberichten. Houd je van een beetje humor hier en daar? Gebruik dit dan ook, natuurlijk moet je er wel opletten dat dit ook wel kan. Maar dat spreekt wel voor zich.

 

Tip 5: Maak gebruik van koppen en tussenkoppen

Een blogbericht dat heel erg lang is kun je het beste verdelen in koppen en tussenkoppen. Hierdoor zorg je voor een duidelijk en helder blogbericht. Dit leest veel prettiger voor je bezoeker en ze kunnen ook scannen wat ze willen lezen.

Ik kom soms op een website terecht waar een blog bestaat uit alleen maar tekst zonder koppen en tussenkoppen. Ik vind dit persoonlijk niet fijn lezen. En dan moet ik eerlijk bekennen dat ik eigenlijk ook meteen wegklik. Zeker ook omdat ik niet voor mezelf kan bepalen welke informatie ik wel of niet kan gebruiken.

 

Tip 6: Maak gebruik van extra witregels

Bij het gebruik van een witregel zorg je eigenlijk dat je een tekst verdeeld in kleinere stukken. Dus eigenlijk verschillende alinea’s. Naast het gebruik van koppen en tussenkoppen in je tekst zorg je ook met witregels ervoor dat het geheel prettiger te lezen is. Door het gebruik van witregels zorg je dus ook voor een overzichtelijk en duidelijk leesbare tekst.

Een witregel kun je op verschillende plaatsen van je tekst zetten, namelijk op de volgende plaatsen:

  • Tussen alinea’s
  • Tussen de verschillende tekstkoppen
  • Tussen paragrafen

Kortom eigenlijk overal waar je een extra regel overlaat zonder tekst 😉

 

Tip 7: Maak gebruik van opsommingstekens

Nu kan het gebeuren dat je iets wilt gaan opsommen als je aan het bloggen bent. Je kunt kiezen om dit in zijn geheel in de tekst te zetten. Maar dit is wel lastiger lezen voor je bezoeker. En vaak word er dit ook over het hoofd gezien als je een tekst in zijn geheel gebruik.

Dus ga je een aantal punten opnoemen die bij elkaar horen? Maak dan gebruik van opsommingstekens. Ook hiermee krijgt je blogbericht een helder en duidelijk beeld.

 

Tip 8: Schrijf over je eigen ervaring

Door over je eigen ervaring te schrijven zul je de bezoeker kunnen boeien. Want vaak willen mensen dingen lezen van iemand die hier al ervaring mee heeft. Door over je eigen ervaring te delen word je bericht ook levendiger. Nu betekend het niet dat je al je ziel en zaligheid open en bloot hoeft te gaan leggen, want we hebben nog steeds te maken met internet.

Misschien heb je wel eens iets meegemaakt waar je heel veel van hebt geleerd. Dan is het super handig om dit te gebruiken in je blogbericht. En weet je leedvermaak is nog altijd erg leuk om te lezen of te zien.

Een blogbericht die niet uit eigen ervaring word geschreven leest eigenlijk meer als achtergrondinformatie. Dit is niet erg, maar het kan je bezoeker minder gaan boeien.

 

Tip 9: Schrijf over onderwerpen binnen je eigen niche

Het heeft echt geen zin om over andere zaken te gaan schrijven. Zeker wanneer je een onderneming hebt. Zo is het voor eNJee dus echt niet handig om ineens een blogbericht te gaan wijden over bijvoorbeeld honden. Want honden hebben niks te maken met internet ondernemen.

Om te kijken welke onderwerpen er binnen jouw niche passen is het handig om een lijst te gaan maken met de verschillende onderwerpen. Ga eens kijken over welke onderwerpen jij heel erg veel weet en waar jij over kunt gaan schrijven. En natuurlijk waar je passie ligt.

Ik schrijf zelf heel erg veel en ook heel erg graag over onderwerpen die te maken hebben met bloggen. Dit komt omdat ik als kind al graag schreef en hier een behoorlijke kennis van hebt. Natuurlijk heb ik ook ander onderwerpen waar ik veel over weet (nu), want leren daar ben je nooit te oud voor. Dingen waar ik minder van weet of onderwerpen die mij niet trekken laat ik over aan Nick.

Dus heb je onderwerpen binnen je niche waar je niet veel van weet of waar je interesse niet liggen? Laat deze onderwerpen dan even of altijd voor wat ze zijn. Het is namelijk niet verstandig om te gaan doen of je hier veel van weet.

Nu kan het zijn dat je als priveblogger aan de gang gaat, ja dan is het natuurlijk wel zo dat je veel verschillende onderwerpen kunt gaan behandelen. Zo kun je de ene keer iets gaan delen over make-up (ja sorry mannen 😉 ) een vakantie, interieur, lifestyle, oke en voor de mannen onder ons auto’s, sport. Kortom je hebt dan veel keuze uit onderwerpen. Maar zorg er wel voor dat het past bij je blog.

 

Tip 10: Maak gebruik van verwijzingen (links) naar ander artikelen

Je bent een blogbericht aan het schrijven en je kunt een link zetten naar een ander blogbericht op je website. Doe dit dan ook. Hierdoor geef jij je bezoeker nog meer informatie die ze kunnen gebruiken. En het voordeel is dat ze ook nog eens langer op je website of webshop zullen blijven hangen. Zij blij en jij ook.

Het kan zijn dat dit niet altijd kan en dat geeft niet. Zorg er dus voor dat de linkjes die je gebruikt ook echt nuttig zijn. Google vind links prettig, maar ze moeten niet te pas en te onpas worden gebruikt. Dit vind Google dus niet zo heel erg fijn.

 

Tip 11: Zit je hoofd even vol stop dan even en ga iets anders doen

Soms wil je graag doorgaan met bloggen. Maar je merkt dat je al even een tijdje achter je beeldscherm hebt gezeten en het typen moeizaam word. Dan is het tijd om even je gedachten op iets anders te gaan richten. Zet even een kop thee of koffie, ga even een blokje om je hoofd even leeg te maken.

Ik heb dat soms ook dat ik zo graag een blogbericht af wil krijgen en dan merk dat het even niet meer zo makkelijk gaat. Dan ga ik vaak even wat anders doen. Soms leg ik de laptop gewoon een middagje weg. En daar is niks ergs aan. Want wanneer ik weer de puf heb dan gaat het ook weer vanzelf met typen.

Leg dus voor jezelf de lat niet te hoog. Lukt het niet om een blogbericht af te krijgen voor een datum waarop jij hem graag wilt plaatsen dan is dat maar zo. Uiteindelijk gaat het er om dat het blogbericht van waarde is voor je bezoeker en niet dat jij een bericht gaat plaatsen die niet van waarde is.

 

Tip 12: Maak gebruik van categorieën

Door je blogberichten te verdelen onder verschillende categorieën zorg je er ook voor dat wanneer je bezoeker opzoek is naar een bepaald onderwerp ze hier op kunnen klikken en zo de bijbehorende informatie kunnen bekijken.

Wanneer je een blogbericht gaat plaatsen is het aan te raden om niet te veel verschillende categorieën te gaan gebruiken.

 

Tip 13: Maak gebruik van tags

Tags zijn heel erg handig om te gebruiken naast categorieën. Het voordeel van tags is dat je hier dus wel meer kunt gebruiken. Maar ga dit natuurlijk niet overdrijven. Voeg alleen tags toe die echt te maken hebben met je blogbericht.

 

Tip 14: Meer bereik content te delen op social media

Dat social media tegenwoordig niet meer uit onze wereld te denken valt is je waarschijnlijk wel bekend. En hier ligt dus een opening om je blogberichten meer bereik te laten krijgen.

Heb je een bericht geschreven en geplaatst op je website? Deel deze dan ook op je social media kanaal. Maak dus voor je onderneming een eigen pagina aan. Zo kun je er dus ook nog eens voorzorgen dat je professioneel overkomt. Maar je kunt natuurlijk ook je berichten delen op je eigen pagina. Zeker ook omdat je hier als het goed is al connecties hebt.

 

Tip 15: Heb geduld met bloggen

Wanneer je gaat bloggen hoop je natuurlijk dat je snel vooruitgang zult boeken en dus succes hebt. En dat is een logische gedachte en doel. Echter wees jezelf van bewust dat succes niet van de een op de andere dag komt aanwaaien. Je hebt hier geduld voor nodig en daarnaast doorzettingsvermogen. Dit is dan ook een punt waar veel mensen die gaan bloggen over vallen en het niet de tijd geven. Dat is echt jammer.

Ik kan en mooi verhaal gaan ophangen dat je moet gaan beginnen met bloggen en dat je morgen of overmorgen al een hoop succes hebt. Maar dan zou ik je alleen maar voor de gek gaan houden door je blij te maken met een dode vogel. De realiteit is dat het echt tijd kost en dat je een flinke doorzettingsvermogen moet hebben. En je zult zien dat het succes gaat komen en dat in een stijgende lijn die zal blijven stijgen.

 

Tip 16: Plaats met regelmaat nieuwe blogberichten

Wanneer je al even een tijdje bezig bent met bloggen is de kans groot dat je een groep volgers krijgt. Deze groep komt met regelmaat terug op je website en wil dan natuurlijk ook weer nieuwe berichten kunnen lezen.

Wat bedoel ik nu met regelmaat? Ik zou zeggen begin eens met 4 berichten per maand. Dus 1 per week. Op die manier leg je de lat voor jezelf nog niet te hoog. Want wanneer je dit doet kan het zijn dat het bloggen niet vanzelf gaat en het je tegen gaat staan. En dat moet het niet zijn.

Wij hebben een periode elke dag (van maandag t/m vrijdag) blogberichten geplaatst. Op een gegeven moment werd dit echt te veel. Nu schrijven we ongeveer 3 berichten per week. Maar dat kan ook meer zijn. Nu zijn wij absoluut geen maatstaaf voor wat jij verstaat onder regelmatig en waar jij je prettig bij voelt.

 

Tip 17: Kun je voorwerken doe dit dan lekker

Ik weet niet of jij al bent begonnen met het schrijven van blogberichten? Maar het kan zijn dat je op een gegeven moment aan het bloggen bent en je hebt de smaak te pakken. Wat is het dan fijn om alvast wat te kunnen voorwerken. WordPress is zo ingedeeld dat je per bericht een datum kunt invullen wanneer en bericht geplaatst gaat worden. Dit bied als voordeel dat je dus berichten kunt gaan inplannen.

Ik heb soms ook wel eens een moment dat ik lekker bezig ben met bloggen en dat ik nadat ik klaar ben met het ene bericht ik zo verder ga met de volgende. Het voordeel wat ik hiervan ervaar is dat ik de inspiratie die ik heb niet kwijt ben als ik besluit om hier een paar dagen later mee aan de slag te gaan. En ja als ik vol zit in mijn hoofd dan stop ik ook gewoon. Daarnaast geeft het mij ook een stukje rust als ik weet dat ik al aan het voorwerken ben. Alles wat af is is dan mooi af.

 

Tip 18: Laat zien wie jij bent

Wanneer je een online onderneming hebt willen mensen graag weten met wie ze te maken hebben. In een lijfelijke winkel zie je mensen ook, maar op internet is dit dus niet mogelijk. Oke je kunt natuurlijk wel in de over mij/ons pagina een foto zetten of op de homepage een video. Maar goed het gaat er nu om dat jij in je blogberichten laat zien wie jij bent.

Om jezelf te laten zien in je blogberichten is het goed dat je durft te delen hoe jij in het leven staat en hoe jij je onderneming doet en hierbij de keuzes die je maakt. Durf dezen dingen ook te delen met je bezoekers. Hierdoor laat je dus zien wie jij bent als persoon achter de onderneming. Door open te zijn en dingen te durven delen is de kans groot dat je zorgt voor herkenning en waardering. Houd er wel rekening mee dat je ook kritiek kunt krijgen, maar ook hier kun je mee leren omgaan. Natuurlijk is kritiek krijgen niet fijn zeker als het respectloos is. Je kunt dit de kop indrukken, op een nette manier natuurlijk, door te reageren op een reactie dat je dit niet vind passen. Maar reageer wel op deze reacties.

 

Tip 19: Maak eens gebruik van een gastblogger

Misschien is dit nog iets waar je niet eerder over hebt nagedacht. Maar een gastblogger vergroot je bereik zeer zeker en kan zorgen voor een groei van het aantal bezoekers naar je website of webshop. Het is wel aan te raden als je gebruik gaat maken van een gastblogger dat deze ook actief is in de branche waar jij inzit.

Wil jij weten of een gastblogger voor jou gaat werken en waar je op moet letten? Lees dan gebruik maken van gastbloggers eens voor meer informatie.

 

Conclusie:

Content marketing in de vorm van bloggen is een gratis manier om meer bezoekers naar je website of webshop te krijgen. Echter is het wel zo dat dit tijd en geduld vraagt. Maar laten we eerlijk zijn succes komt niet zomaar aanwaaien, je zult hier dus hard voor moeten werken.

Leg bij jezelf de lat niet te hoog, dit zal alleen maar gaan zorgen voor frustraties. Bloggen moet namelijk leuk zijn en vooral blijven. Deel vooral over onderwerpen waar je veel vanaf weet. En ga zelf onderzoek doen naar ander zaken waar jij meer van wilt weten binnen je eigen niche.

Plaats een reactie

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten