Onze blog

SEO | Blog Website Vindbaar Maken In 37 Stappen

 

70 tot 80% van alle internet gebruikers negeren de betaalde advertenties die weergegeven worden in de zoekresultaten, maar richten zich juist op de organische zoekresultaten. Bron: imFORZA

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, zijn de methoden en of strategieën die gebruikt worden om een ​​website en inhoud hoger te rangschikken in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo, om meer organisch verkeer te krijgen. Er zitten echter twee kanten aan SEO, de eerste is het technische onderdeel ervan en de tweede kan soms meer van een ”natuurlijke branding” spelen onder online bedrijven.

SEO hangt af van het leveren van een hoogwaardige website waarbij jij je ervaring deelt met je doelgroep door informatieve inhoud te plaatsen.

Bekijk deze 37+ WordPress SEO tips en de veelgestelde vragen voor 2017 om je op weg te helpen om betere resultaten te bereiken in de SERPs (zoekmachine ranking posities). En zorg ervoor dat je dit artikel blijft volgen want dit artikel blijft zich updaten!

 

1. WWW -vs-  geen-WWW domein

Als jij je website lanceert, is de eerste vraag die je zou kunnen hebben, of je niet met www wilt of niet, en hoe dit jouw WordPress SEO beïnvloedt. Het is heel simpel, SEO technisch gezien maakt het niets uit om www in je domein te hebben. Het zal je ranking op geen enkele manier beïnvloeden. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd zonder -www moet gaan kiezen.

Maar waarom gebruiken websites nog steeds www? Er zijn een paar redenen:

Het gebruik van www was onderdeel van je domein wanneer je een domeinnaam registreerde. Maar dat is niet meer van deze tijd. Zelfs wij gebruiken hier geen www hier bij eNJee. Een van de redenen dat je nog steeds kan zien dat www veel gebruikt wordt, is simpelweg omdat het veranderen daarvan, nadat je het al jaren gebruikt kan zijn, complex kan zijn en problemen kan veroorzaken. Dus veel oudere bedrijven blijven hun www in hun domeinnaam gewoon gebruiken.
Een andere reden is dat grote bedrijven met veel verkeer hun www te wijten is aan DNS. Naakte domeinen (niet-www) kunnen technisch gezien geen CNAME-record gebruiken om het verkeer voor failover door te verwijzen. Er zijn echter oplossingen voor dit probleem.

Kort gez
Dus als het afkomt op www tegen niet-www is het meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Misschien kiest u kortere URL’s, in welk geval u met de niet-www kunt gaan. Onthoud dat, ongeacht welke versie u ook kunt kiezen, kunt u doorsturen, zodat iedereen toegankelijk is. Als u bijvoorbeeld www.kinsta.com bezoekt, wordt het gewoon doorgestuurd naar kinsta.com.

In Google Search Console kunt u instellen dat uw favoriete domein in Google wordt weergegeven als www of niet-www. We raden u aan om deze optie in te stellen, maar als u een WordPress-plugin zoals Yoast SEO (die we hieronder verder gaan gaan uitvoeren) is dit niet technisch vereist omdat de plugin automatisch kanonieke tags toevoegt om Google te laten weten welke versie te indexeren.

 

google search console preferred domain

2. Installeer een WordPress SEO-plugin

WordPress uit de doos is nogal goed al met betrekking tot SEO. Wij adviseren echter altijd dat mensen een SEO-plugin installeren wanneer ze werken met hun WordPress-site. Hiermee kunt u volledige controle hebben over het optimaliseren van wat Google van uw website ziet. Wat de populariteit betreft, stelen de gratis Yoast SEO en All-In-One SEO Pack plugins de show met hun end-to-end optimalisatie mogelijkheden. We raden de Yoast SEO plugin sterk aan en in feite zal veel van deze WordPress SEO checklist voorbeelden hebben met deze plugin.

 

yoast seo plugin wordpress

 

Met de Yoast SEO plugin kunt u betere inhoud schrijven met pagina- en zoekwoordanalyse, automatisch XML-sitemaps genereren, broodkruimels inschakelen, sociale en schema-opmaak toevoegen, evenals een groot aantal andere optimalisaties. Vanaf dit schrijven heeft het meer dan 1 miljoen installaties met een 4,6 van de 5 sterren. U kunt hun gratis WordPress plugin downloaden vanuit de WordPress repository of volg de onderstaande stappen om het te installeren vanuit uw WordPress dashboard.

Stap 1

Onder de plugins sectie van je WordPress dashboard klik op “Add New.” Zoek naar je SEO en klik op “Installeer nu.”

install seo plugin in WordPress

Step 2

Then click on “Activate.”

activate Yoast SEO plugin

Step 3

You now have an “SEO” menu in which you can access the settings of the plugin. We will be digging into more of the Yoast plugin options further below.

yoast SEO settings

And remember, the plugin doesn’t do SEO for you. It simply offers recommendations for you to make more data-driven optimizations.

3. Setup Friendly Permalinks

By default, WordPress provides creates weird permalinks (URL structure) that simply are not very clean. The default structure currently inserts the day and name into the URL, such as seen below.

http://wp.dev/2016/11/03/hello-world/

Google likes URLs that contain your title and or keywords in the post, but shorter URLs are generally better.  We recommend using the “Post name” permalink setting as this is both clean and still can benefit you by using the title or your keyword in the URL. The format then appears like this:

http://wp.dev/hello-world/

You can change to a “Post name” permalink structure by clicking into “Permalinks” under the settings menu in your WordPress dashboard. Select “Post name” and click on “Save Changes.”

wordpress default permalinks

 

 

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het veranderen van de permalinkstructuur na het plaatsen van de berichten live kan alle vorige links nutteloos maken en mensen die deze links delen op sociale netwerken, niet kunnen leiden naar het verkeer naar uw site. Als u de permalinkstructuur op een oudere site wijzigt, moet u ervoor zorgen dat u vorige URL’s doorverwijst naar de nieuwe permalink door het .htaccess-bestand te bewerken of een plugin van derden te gebruiken, zoals Change Permalink Helper. Zorg ervoor dat u ook onze uitgebreide post op WordPress-permalinks bekijkt.

4. Gebruik altijd een focus sleutelwoord

Als het gaat om WordPress SEO, is het belangrijk om te onthouden dat Google nog steeds een computeralgoritme is. Daarom is het belangrijk dat sleutelwoorden nog steeds in 2016 en 2017 uitmaken. U moet zeker schrijven voor uw bezoekers en klanten, zoals Google aanbeveelt, maar schrijf slim. U kunt gemakkelijk voor uw publiek schrijven en ook de beste SEO optimalisaties in het achterhoofd houden. En onthoud, andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo vertrouwen soms nog meer op wat sommige oudere SEO praktijken kunnen noemen.

Wanneer u een blogbericht of een pagina op uw WordPress-site plaatst, moet u altijd een focuswoord in het achterhoofd hebben. Publiceer niet alleen een bericht om meer inhoud uit te drukken. We gaan verder in het zoekwoordonderzoek verder onderaan. Met behulp van de Yoast SEO plugin kunt u eenvoudig het focuswoordwoord instellen waar u over wilt schrijven. Bijvoorbeeld, voor dit bericht gebruiken we het focuswoordwoord ‘WordPress SEO’. U kunt zien dat Yoast SEO de zoekwoorddichtheid eigenlijk analyseert en het rapporteert dat het een beetje laag is voor dit bericht. Over het algemeen is 0,5% of meer een goede hoeveelheid om te richten. Dus we moeten een manier vinden om ons zoekwoord een paar keer in te vullen, uiteraard uiteraard binnen onze inhoud.

wordpress seo focus keyword

5. Belang van titel-labels

Het is belangrijk dat u uw belangrijkste ‘focus keyword’ hebt dat u wilt rangschikken in uw blog post of pagina titel tag. Brian Dean, een SEO-expert beveelt aan om zelfs uw zoekwoord aan het begin van de titel te plaatsen indien mogelijk, omdat dit meer gewicht zal hebben in zoekmachines. Bijvoorbeeld, de titel van deze blog post is “WordPress SEO Checklist – 50 tips voor 2017.” We plaatsen ons zoekwoord, “WordPress SEO” aan het begin. Dit kan niet altijd mogelijk zijn, maar kan u helpen een beetje te stimuleren.

U kunt handmatig een titelmarkering in de Yoast SEO-plugin instellen, zoals hieronder weergegeven. Vergeet niet dat Google een zichtbare limiet van 65 karakters heeft, dus als je dat overschrijdt, verschijnt het mogelijk niet. Ze zijn nu echt beperkt door pixels, maar Yoast SEO gebruikt karakters die een nauwe benadering zijn. En onthoud dat de titel tags niet alleen van invloed zijn op SEO, maar ook op uw klikfrequentie (CTR). Sommigen hebben gerapporteerd om 20% stijgingen in CTR te zien door simpelweg kleine tweaksjes aan hun titels te maken.

wordpress seo title tag

 

 

Split-testen en A / B testen van uw titels kunnen een andere effectieve manier zijn om de doorkliektempo te verhogen en in zoverre helpen Google uw inhoud als relevanter. Er zijn zelfs WordPress plugins zoals Title Experiments en Nelio AB Testing, waarmee u uw eigen tests kunt uitvoeren.

Het lijkt erop dat Google zich nog steeds vertrouwt op het plaatsen van goed geoptimaliseerde H1- en Title-tags en dat zelfs kleine, data-driven en goed onderzochte veranderingen hierop een verschil kunnen maken voor uw organische zoekprestaties.

6. Verhoog de CTR met metabeschrijvingen

Metabeschrijvingen hebben geen effect op uw WordPress SEO als het gaat om rankings. Meta-beschrijvingen hebben echter invloed op uw doorkliektempo. Een beter geschreven metabeschrijving kan de gebruiker ertoe lokken om op uw post te klikken in plaats van boven of onder in SERPs. En er is gezegd, hoe hoger de CTR die u heeft, hoe relevanter Google uw gegevens zal beschouwen en u hoger rangschikken. Zo kunnen meta-beschrijvingen uw rankings beïnvloeden. Maar niet in de traditionele zin. U kunt uw metabeschrijving handmatig instellen in de Yoast SEO plugin.

Onthoud dat er een limiet in Google is van 156 tekens. Alles daarover is mogelijk niet zichtbaar in SERPs. Ze zijn nu echt beperkt door pixels, maar Yoast SEO gebruikt karakters die een nauwe benadering zijn.

wordpress seo meta descriptions ctr

Het is ook goed om uw focuswoord in uw meta-omschrijving in te vullen, omdat Google de zoekterm vetgedrukt zal markeren. Bijvoorbeeld, we hebben gezocht naar ‘coolste auto’ in Google. KBB heeft een bericht met de “coolste auto” in de metabeschrijving en zo boldt Google dit zoekwoord als het relevant is voor uw zoekterm. Dus door het opnemen van uw focus zoekwoord in uw meta beschrijving kunt u een beetje meer uitstaan.

wordpress seo meta descriptions

7. Moet u meta-trefwoorden gebruiken?

Meta keywords zijn echt een ding van het verleden. We omvatten dit gewoon in onze lijst voor degenen die zich afvragen of ze meta-trefwoorden moeten gebruiken of niet. Het simpele antwoord is nee. Google en Bing vertrouwden op meta-zoekwoorden in hun rankingalgoritmes, maar niet langer te danken. Het lijkt erop dat Yahoo nog steeds op meta-sleutelwoorden kan vertrouwen, maar we zouden het niet aanraden om ze gewoon te gebruiken. Afhankelijk van waar uw site zich bevindt, is het echter belangrijk om te weten dat de Yandex Russische zoekmachine en de Baidu Chinese zoekmachine nog steeds meta-zoekwoorden gebruiken.

Volgens Yandex, <meta name = “Keywords” content = “…” /> – kan worden gebruikt bij het bepalen van de relevantie van de pagina voor zoekopdrachten. Als u meta-sleutelwoorden wilt toevoegen aan uw posts van WordPress-sites en pagina’s, kunt u deze in de Yoast SEO-plugin inschakelen door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1

Klik in het gedeelte ‘Titel & Meta’ van de Yoast SEO plugin en klik op het tabblad ‘Overige’. U kunt dan de optie “Meta keywords tag” gebruiken.
Google

enable meta keywords yoast

Step 2

Then on your post and pages the Yoast SEO plugin now has a section to enter in your meta keywords as seen in the example below.

meta keywords yoast seo

 

Nogmaals, we raden u aan om tijd te besteden aan meta keywords, tenzij u misschien een zoekmachine gebruikt die ze nog steeds gebruikt. Meta keywords zijn al lang in Google en Bing afgeschaft voor SEO.

8. Header Tags – H1, H2, H3

De Google-crawler (bot) controleert HTML-header-tags zoals H1, H2, H3, enz. Om de relevantie van uw site-inhoud te bepalen. Over het algemeen is de beste praktijk om een ​​enkele H1-tag per post of pagina te hebben en vervolgens meerdere H2’s en H3’s daaronder. Denk eraan dat het een hiërarchie van belang heeft. De H1-tag is een van uw belangrijkste kopteksten en moet uw focuswoord bevatten. Extra headers kunnen ook uw zoekwoord- of langstaafvariaties van uw zoekwoord bevatten. Kopieer echter geen kopteksten. Deze worden gebruikt om uw inhoud te splitsen om het gemakkelijker te maken voor de bezoeker.

De meeste WordPress-thema’s, als ze goed gecodeerd zijn, zullen automatisch de titel van uw pagina of bericht als de H1-koptekst toewijzen. U kunt dan H2, H3, H4 headers etc. toewijzen in uw post of pagina. U kunt een koptekst maken door de dropdown in de visuele editor te gebruiken. Hiermee wordt automatisch de tekstblok toegewezen aan de <h2> of <h3> HTML-tags die Google zal lezen.

wordpress seo checklist header tags

You can also use the shortcut keys in the visual editor to more quickly apply headers:

ALT + SHIFT + 2 (H2 header)
ALT + SHIFT + 3 (H3 header)

9. Image Alt Text

ALT text refers to the ALT attribute or alternative text that is applied on images on your WordPress site. ALT tags are used by Google to see how relevant your image is to the content around it. They are also used by screen readers for visually impaired people. For example, if someone was using the Dragon NaturallySpeaking software, ALT text can actually help them navigate the page better. You should always add ALT text to your images. And if you haven’t been, go back and do it now.

<img src="image.jpg" alt="image description" title="image title"/>

Fortunately, with WordPress you don’t need to know any code to add the ALT text, you can simply add them upon uploading images to the media library or by clicking on an image within the visual editor. Follow the steps below to quickly add an ALT text to an existing image.

Step 1

In the visual editor hover over your image and click on the “Edit” option.

edit wordpress image

Step 2

U kunt dan uw ALT-tekstbeschrijving invoeren in het veld ‘Alternatieve tekst’. Meestal is het voordelig om uw focuswoord toe te voegen als het van toepassing is op de afbeelding. Voeg echter niet alleen uw focuswoordwoord toe als ALT-tekst in al uw afbeeldingen. Zoals met alle dingen SEO, doe het met gemak. Google houdt niet van spam.

add alt tag wordpress seo

10. Image Title Text

Image title text isn’t used for WordPress SEO purposes and is not crawled by Google or Bing, and therefore you are not required to use them. See an example of what image title text, or the title attribute of an image, looks like below.

<img src="image.jpg" alt="image description" title="image title"/>

Met de titel van de afbeeldingstitel kunt u echter tooltips toevoegen aan afbeeldingen. Dit kan een geweldige manier zijn om simpelweg een kleine CTA toe te voegen als iemand erover beweegt. Dus terwijl ze je niet technisch helpen om je beter te rangschikken, kan het bijdragen aan de gebruikerservaring. Net als bij ALT-tekst hoeft u geen code te kennen om de titeltekst toe te voegen. U kunt ze eenvoudig toevoegen bij het uploaden van afbeeldingen naar de mediabibliotheek of door op een afbeelding in de visuele editor te klikken. Volg de onderstaande stappen om snel de titeltekst toe te voegen aan een bestaand beeld.

Step 1

In the visual editor hover over your image and click on the “Edit” option.

edit wordpress image

Step 2

You can then enter in your title text description in the “Image Title Attribute” field under the advanced options.

wordpress seo image title tag

You can then see the title text in action as a tooltip if you hover over your image.

image title tag tooltip11. Focus Keyword in First Paragraph

De eerste paragraaf van uw bericht en pagina’s inhoud in WordPress is erg belangrijk! Het is altijd aan te bevelen om, indien mogelijk, uw focuswoord in de eerste paragraaf toe te voegen. De reden hiervoor is dat Google inhoud van boven naar beneden crawlen, en als het uw zoekwoord daar vindt, kan het uw artikel als relevanter voor het onderwerp helpen. De Yoast SEO plugin heeft zelfs een controle hiervoor om ervoor te zorgen dat u deze beste praktijk bijhoudt.

focus keyword first paragraph12. Content is King (Word Count)

Het oude gezegde “Content is King” leeft nog steeds goed. Google en bezoekers houden van hoge kwaliteit inhoud. Het is over het algemeen veel beter om hogere kwaliteit en langere inhoud te publiceren dan het kortere inhoud vaker publiceert. Dit kan natuurlijk verschillen. Als u een nieuwssite bent, kan dit eigenlijk het tegenovergestelde zijn. Maar langdurige inhoud is steeds weer bewezen in SERPs. Terug in 2012 publiceerde serpIQ enkele statistieken over het belang van inhoudslengte. Zoals u kunt zien, zijn de websites die de topposities hebben, veel meer inhoud.

wordpress seo content length

En terwijl de bovenstaande grafiek meer dan 4 jaar oud is, geldt het nog steeds vandaag. Er is niet veel veranderd wat inhoud en lengte betreft. Neil Patel, een populaire internet marketeer, heeft vanaf 2016 een geweldig bericht over hoe langformaat inhoud je rankings kan verbeteren. En u kunt waarschijnlijk vertellen dat we dezelfde resultaten hier bij Kinsta hebben gezien, anders zouden we deze tijd niet zo veel tijd uitgeven!

CanIRank publiceerde hun bevindingen in een vroege studie van 2017 over de effectiviteit van inhoudslengte. Ze analyseren alles, zoals om te zien of langer inhoud meer backlinks genereert en wat gebeurt er met rankings voor die op de derde en vierde pagina’s. Kortom, ze vonden dat inhoudslengte, zelfs met andere mogelijke factoren in het spel, nog steeds beter staat.

content length seo

Een ander voordeel van langformaat inhoud is dat u ook in de loop van de tijd ook niet alleen uw focus zoekwoord gaat ranken, maar ook veel zoekwoordenvarianten met lange sleutels, soms in de honderden zoekwoorden. En soms is het verkeer van alle lange staartvarianten meer dan die van uw focuswoord. Dus het is echt een win-win als het gaat om langformige inhoud!

13. Gebruik korte URL’s

Google houdt van WordPress-sites die schoon, georganiseerd en gestructureerd zijn; Dit omvat het gebruik van korte URL’s. Zij kunnen ook helpen bij het verbeteren van uw doorkliektempo. MarketingSherpa studeerde een studie en ze ontdekten dat managers 250% meer kans hebben om op een organische lijst te klikken als het:

Had een vrij korte URL en
Verscheen direct onder een lijst met een lange URL
Zo kunt u uw URL’s zo kort mogelijk houden, dit kan een enorm concurrentievoordeel zijn. Het enige ding dat u in gedachten moet houden is dat WordPress automatisch een URL voor u opent op basis van de titel. Voor dit bericht eindigden we met het volgende:

https://kinsta.com/blog/wordpress-seo-checklist-50-tips-2017/
We kunnen dat nogal schoonmaken en gewoon onze focus zoekwoord gebruiken. Volg de onderstaande stappen om een ​​URL voor een WordPress-post of -pagina te verkorten.

Stap 1

Klik naast uw URL (ook bekend als een slak) op ‘Bewerken’.

wordpress seo edit url

Step 2

You can then type in the URL that you want to use. Make sure to separate your keyword with hyphens. Then click on “OK.”

wordpress seo short url

We then end up with the following URL, which is much nicer.

https://kinsta.com/blog/wordpress-seo/

It is also important to remember that each URL or slug in WordPress has to be unique. So you can’t have two posts or pages that both use the exact same URL. So keep that in mind when you are writing.

14. Use Smart Image File Names

This is one thing that a lot of WordPress website owners do wrong, and that is naming your images correctly! With a few correct best WordPress SEO practices you can really see a nice little boost both in SERPs and Google Image Search.

 • Always name your image files with actual words related to your content before uploading them. For example, instead of DC0000.JPG, name it wordpress-seo.JPG.
 • Always include hyphens between words in the image file names. For example, if you were to name it wordpress_seo.JPG or wordpressseo.JPG Google won’t be able to read this. Google reads files with hyphens as individual words, so you will want to name it wordpress-security.JPG.
 • Include your focus keyword if applicable, at least on your featured image. We always name our featured image on our blog posts the same as our focus keywords.

15. Importance of Dofollow vs NoFollow Links

There are two basic types of links on the internet when it comes to WordPress SEO; and that is dofollow links and nofollow links. Here is the basic differences between the two:

Dofollow Links

By default, every link you create on a WordPress site is dofollow. Google crawls websites and when it finds dofollow links it passes link juice between them and the site they are linked to. This helps build authority and affects your rankings in Google. You have probably heard people say that you need more backlinks, well, they are usually referring to dofollow links from other high authority sites. In general, the more dofollow links you get the better!

Nofollow Links

Nofollow links are links that contain the rel attribute of nofollow, as seen below:

<a href="https://kinsta.com" rel="nofollow">my link</a>

Nofollow links tell Google that they should not pass any link juice and that they should simply be ignored. That is not to say nofollow links aren’t important though. Remember that nofollow links can still generate traffic, even if they don’t pass link juice. For example, the link on your Twitter profile is nofollow as seen below. However, this link can still generate a lot of traffic and therefore is still important.

nofollow link twitter

Building up a backlink profile of a good ratio of dofollow and nofollow links is the best and safest approach. Read this post on some other easy ways to find out if a link is dofollow or nofollow.

16. Add Interlinks

Interlinks are links that point from one page or post on your WordPress site to another page or post on the same site. Usually this is when you are referring other content you have written or possibly you are linking to your own landing page. Moz has a great article on why internal links are important.

 • They help people navigate within your own website and increase time on your site.
 • They help to establish a hierarchy of your information and structure.
 • They help spread link juice throughout your own website as they are dofollow.

We always recommend adding at least 3-5 internal links on each post or page you write. And depending upon the length of your content, possibly even more. Follow the steps below on how to easily add an interlink.

Step 1

To create a hyperlink click on the link button at the top of the visual editor, or highlight the word and press CTRL + K. Then click on “Link options.”

link wordpress

Step 2

Then select the recent article that you want to link it to. You can also use the search to find the internal page or post.

wordpress seo internal link

17. Add High Domain Authority External Links

Just like adding interlinks above, you should also add some external links to high domain authority sites. This helps your WordPress SEO by letting Google know that you are linking out to high quality content that is relevant to yours and improves the user experience by providing them with additional information.

It can also be a great way to start conversations with another brand. If you link to another company in your post, shoot them a quick email or tweet after you publish it and ask for a share. If they share it over their social profiles this can be instant free traffic for you! We use this approach a lot and it works great.

We recommend adding at least 2 high domain authority external links within your content. And remember, when adding external links a nice little trick to keep people on your site is to make the link open in a new tab or window. Some people might argue that they don’t like this, but it can help people come back and browse your site later on when they might have otherwise just forgot about you. Follow the quick steps below to make a link open in a new tab or window.

Step 1

To create a hyperlink click on the link button at the top of the visual editor, or highlight the word and press CTRL + K. Enter in the external URL and click on “Link options.”

wordpress link options

Step 2

Then select the “Open link in a new tab.” This adds the HTML equivalent of target=”_blank” onto your posts, such as seen below:

<a href="https://kinsta.com" target="_blank">Kinsta</a>

wordpress open link in new tab

Another popular approach that many bloggers take is to set external links to open in new tabs and internal links go directly.

18. Affiliate Links

A lot of WordPress bloggers and even some businesses use affiliate links on their websites. Affiliate links are generally used when you want to track a commission or referral of a product or signup between websites. The bad thing is though that Google usually frowns upon affiliate links. Some sites have even got penalized for having a lot of affiliate links. To safely use affiliate links, they should always be nofollow. A great way to keep track of your affiliate links and always make sure they are nofollow is to use an affiliate plugin such as Pretty Links.

Pretty Links allows you to create easy and short affiliate links which are always nofollow and also redirect with a 301. For example, a link might be https://domain.com/go/kinsta. This links redirects internally so that you can access reporting data on how many clicks are done on each link.

affiliate pretty links

19. Sitemaps

Sitemaps are used by search engines such as Google, Bing, and Yandex to grab the hierarchy and structure of your WordPress site as well as ensure better crawling. Are sitemaps required? No, search engines will crawl your site without it, but by creating this file it also allows you to get more reporting data about your site. We always recommend utilizing a sitemap file. The Yoast SEO plugin actually has the ability to automatically generate your sitemap file for you. Follow the steps below to enable or verify this feature.

Step 1

Click into “XML Sitemaps” under the Yoast SEO options and enable the XML sitemap functionality.

wordpress xml sitemap file

Step 2

It is always good to verify that your XML sitemap file is actually getting created. You can click on the XML Sitemap button and it will launch the file itself, generally it is located on the root of your domain:

https://domain.com/sitemap_index.xml

It should look like this below. We will go into more details further below about how to submit this file to Google and Bing for fasting indexing and crawling.

xml sitemap file

20. Submit Sitemap to Google Search Console

Now that you have an XML sitemap file it is recommended to submit it to Google Search Console so that you can access additional data on the status of your WordPress site. We will assume you have a Google Search Console account already, if not, check out this more in-depth post on how to submit to your site to Google.

In Google Search Console click into “Sitemaps” under the Crawl section and then click on “Add/Test Sitemap.” Input the location of your sitemap file which you setup in the previous step and click “Submit.” It will show you how many pages/posts have been submitted and then how many are actually indexed. Google will now automatically crawl your sitemap file on a regular basis.

submit sitemap file google

21. Submit Sitemap to Bing Webmaster Tools

Just like with Google Search Console, it is also recommended that you submit your WordPress site to Bing Webmaster Tools. Check out this in-depth tutorial on submitting your website to Bing.

22. Submit Sitemap to Yandex Webmaster Tools

Just like with Google Search Console and Bing Webmaster Tools, it is also recommended that you submit your WordPress site to Yandex. This is a Russian search engine, but if you have global traffic it can help! Check out this in-depth tutorial on submitting your website to Yandex.

23. Force Crawl for Faster Indexing

Typically when you publish content on your WordPress site Google will determine the crawl rate at which it indexes your content. This could be anywhere from a matter of a few minutes, hours, or days. However, did you know there is a way to index your content instantly in Google and Bing? This is just a handy little trick you can use to see where you stack up against your competition in SERPs faster.

Force Crawl in Google Search Console

To force crawl a WordPress post or page simply click into the “Fetch as Google” option under Crawl in Google Search Console and input the URL. Click on “Fetch.”

force crawl google search console

Then click on “Request Indexing” and your URL will be instantly indexed in SERPs. Note, that Google doesn’t guarantee that it will index it right away. However, in our tests this always works. Some recommendations for faster indexing include ensuring that your WordPress site loads fast and nothing is blocking Google from crawling it.

request indexing

Force Crawl in Bing Webmaster Tools

You can do the same thing in Bing Webmaster Tools as well. Simply click into “Submit URLs” under Configure My Site, input the URL, and click “Submit.”

force crawl bing webmaster tools

24. Utilize Social Signals

Do social signals help your WordPress SEO? Such as tweets, shares, upvote sites, etc. The answer unfortunately is not black or white. However, we have seen first hand that they can temporarily affect your rankings in SERPs. We have noticed this from both Reddit and Y Combinator. In the past we have seen posts trending on these sites immediately start ranking on page one of Google. After the trending stops, the rankings tend to fluctuate and the post settles down to where it actually is going to rank more long term. So what causes this to happen? Our theory is that because of the mass amount of traffic and social signals combined that Google deems this page as very relevant and so it bumps it up in SERPs.

Many SEOs will debate this, but we have seen this happen first hand quite a few times. You hit the front page or Reddit, and immediately you are ranking page one for a very competitive term. The next week, the post settles back down and your at the middle of the second page in SERPs. This then requires you to go back and further optimize the post, build backlinks against it, etc.. to work your way back up.

Below is an example of something we wrote with decent keyword volume that skyrocketed in SERPs the very next day because we sent a lot of social traffic to it.

social signals traffic

The biggest takeaway is simply that shares, social signals, and more traffic does most likely influence your rankings so we recommend taking advantage of social media as much as you can. Here is another great article on how social signals might affect your SEO.

25. Do Keyword Research

91.5% never venture past the first page of search results. – Search Engine Watch

Keywords are still alive and well in 2016 and they will be in 2017. That is why ranking matters. Remember as we mentioned before, Google is still a computer algorithm. It has to look at something to calculate rankings, and keywords are still a big part of that. This is an example of a client’s site that was started back in October 2015. In under one year they grew their website in to a property that now gets over 120,000 visitors a month, and 95% of the traffic is organic. And the awesome part is they only spent 2-3 hours per week on it. How did they do it? They found a good niche and did strategic keyword research.

keyword research traffic

There are many great tools out there to help you do keyword research. A couple of our favorites are KWFinder, SEMrush, and Ahrefs. The trick is finding a good keyword with search volume while also not picking something that is too competitive.

Never assume people are searching. Write natural, but write smart.CLICK TO TWEET

And don’t forget about multilingual SEO! Keywords in other languages are sometimes a lot less competitive. The English market is very saturated when it comes to content marketing and SERPs. For example, in English we look up the term “marketing strategies.” We can see that it has a volume of around 40,000 search per month. And it is going to be hard to rank for. If you look at SERPs, you are instantly going against huge domains with high domain authority. If you are smart, you probably wouldn’t try to tackle this keyword.

english keyword volume

Now if you take the same term in Spanish, “estrategias de marketing,” we can see that it doesn’t have as much search volume, but still a lot at around 15,000 per month. And guess what? The difficulty is not hard to rank for. The domains you are competing against all have low domain authority of under 40. That is now something you could tackle. When it comes to other languages you will find a lot of search terms are simply easier to rank for.

spanish keyword volume

Make sure to check out our in-depth WordPress multilingual guide to start dominating the SERPs in other languages.

26. Build Backlinks

Backlinks are still very important when it comes to WordPress SEO. Backlinks are used by Google for passing link juice as we discussed earlier and to show that there is another relevant or important site that has similar information. When a high domain authority site links to you, it does a lot more than people think. Brian Dean over at Backlinko analyzed over one million search results and the conclusion was that backlinks are still an important ranking factor.

Generally, a good sign is seeing that the number of referring domains linking to you is on an upwards trend. This means that over time you are getting more and more websites linking to you. And in fact, in the study that Brian did, the number of unique referring domains was the strongest correlation in the entire study. The websites that had more referring domains were the ones with higher rankings.

referring domains

Matthew Barby also did an analysis of 1 million URLs and discovered that yes, backlinks do matter. On average, the top 2 results on page 1 of Google equated to having 38% of all the backlinks from pages on page 1.

A good tool to get an overview of your backlink profile is Ahrefs. You can see the total number of backlinks to your site, the number of referring domains, organic keywords, etc.  Another great feature is the backlink notifications. We have tried quite a few backlink tools and Ahrefs definitely takes the cake for accuracy. The “new backlinks” feature lets you see when new websites around the internet have linked to your WordPress site. Below is an example of someone that linked to our Google Amp article within the last couple days.

seo new backlinks

A little tip: Help share the content when people link to you. This helps build social signals for them on that page which in turn can help build up their page authority. And you want higher page authority links. So in a sense you can help yourself by sharing third party’s content that have taken the time to link to you.

27. WordPress SEO HTTPS Advantage

Google has officially said that HTTPS is a ranking factor. While it may only be a small ranking factor, wouldn’t you take any advantage you can get to beat your competitors in SERPs? And because of Google’s push for everyone to migrate to HTTPS, you can bet that the weight of this ranking factor will most likely increase in the future. Here is a great article on the impact of TLS/SSL on rankings.

 

And just look at some of the other data surrounding SEO and HTTPS! Matthew Barby did an analysis of 1 million URLs and found that over 33% of all pages ranking 1, 2 or 3 in Google use HTTPS.

https usage vs google ranking

So what are you waiting for? Check out our in-depth HTTP to HTTPS migration guide for WordPress.

28. Schema Markup

You have probably heard the crazy term “schema markup” or “structured markup” being thrown around the web. Schema markup is basically additional code that helps search engines such as Google deliver more and better data to visitors. Ever seen those stars next to a review in SERPs? Well, the stars are a result of schema markup. Schema markup means you can achieve special spots in SERPs as well as a dramatic increase in CTR.

A lot of WordPress themes have schema markup coded into them, but there are also those that don’t. You can test your website or blog post with the Google Structured Data Testing tool. Generally what you want to see is 0 errors and something come back in return. If it is completely blank on the right-hand side that means your WordPress site doesn’t have any schema markup added to it.

google structured data schema

To add schema markup to your WordPress site we recommend the free Schema plugin. This will automatically add the necessary markup. You can then run another test in Google’s structured data testing tool.

29. Social Markup

Similiar to schema markup, there is also social markup. You know those thumbnails that appear on Facebook and Twitter when you share a blog post from your WordPress site? Well, those are generated using social markup. Fortunately, again the Yoast SEO plugin comes to the rescue. This plugin adds the necessary social markup for you. While it is unknown how much these affect WordPress SEO, it never hurts to let Google know just which social media profiles are connected with your brand.

We recommend going into the “Social” options in Yoast SEO and fill everything out. You can change things like the default thumbnail that shows up when your website is shared and the type of thumbnail that Twitter uses.

yoast social markup

This is an example of the code that is automatically added for you by the Yoast SEO plugin. Facebook and Google use what they call OG tags to pull in information and Twitter uses its own meta information.

<meta property="og:locale" content="en_US" />
<meta property="og:type" content="article" />
<meta property="og:title" content="How to Install WordPress Locally the Easy Way" />
<meta property="og:description" content="Sometimes it can be more convenient to work with WordPress on your own machine. Check out how to install WordPress locally the easy way with DesktopServer." />
<meta property="og:url" content="https://kinsta.com/blog/install-wordpress-locally/" />
<meta property="og:site_name" content="Kinsta Managed WordPress Hosting" />
<meta property="article:publisher" content="https://www.facebook.com/kinstahosting" />
<meta property="article:section" content="Development" />
<meta property="article:published_time" content="2016-11-03T03:15:35-08:00" />
<meta property="article:modified_time" content="2016-11-06T18:55:53-08:00" />
<meta property="og:updated_time" content="2016-11-06T18:55:53-08:00" />
<meta property="fb:admins" content="1407415661" />
<meta property="og:image" content="https://kinsta.com/wp-content/uploads/2016/11/install-wordpress-locally.jpg" />
<meta name="twitter:card" content="summary_large_image" />
<meta name="twitter:description" content="Sometimes it can be more convenient to work with WordPress on your own machine. Check out how to install WordPress locally the easy way with DesktopServer." />
<meta name="twitter:title" content="How to Install WordPress Locally the Easy Way" />
<meta name="twitter:site" content="@kinsta" />
<meta name="twitter:image" content="https://kinsta.com/wp-content/uploads/2016/11/install-wordpress-locally.jpg" />
<meta name="twitter:creator" content="@brianleejackson" />

30. Last Updated Date in SERPs

This is a controversial topic for some, and that is should you remove the dates on your WordPress posts or change them to “Last Updated?” It really depends on the type of site that you run. If you have a lot of evergreen content then yes, you might want to change the dates to last updated. We actually use last updated on our blogs here at Kinsta because we spend many hours updating old content. Follow the steps below to implement this on your WordPress site.

Step 1

Note: this may vary depending upon your WordPress theme. First you will need to edit your single.php file and find the following code:

<?php the_time('F j Y'); ?>

Step 2

Replace the above code with this code:

Last updated on <time datetime="<?php the_modified_time('Y-m-d'); ?>"><?php the_modified_time('F jS, Y'); ?></time>

Your blog posts should now show a last updated date instead. The above code does validate in the Google Structured Data Testing tool and the updated date will show up in SERPs. As you can see in this example below, we actually published this article 5 days ago. However, we added an update to it 2 days ago. Google re-crawled it after our update and it shows as fresh in SERPs. This can help increase your CTR.

last updated date SERPs

31. Evergreen Content

Evergreen content can be very important when it comes to WordPress SEO and long term organic traffic. Evergreen means that it is content that is generally always relevant no matter when you read it. Usually when it comes to publishing evergreen content it requires the writer to occasionally update it as most industries always change slightly over time. See some proof about the power of evergreen content.

Another advantage of evergreen content is that you can share it over and over again and keep building up backlinks and social signals against it. If you have the choice of publishing evergreen content vs news, you should definitely go for the long term play!

32. Google Knowledge Graph

Have you ever seen that box appear at the top of Google? That is called the Google Knowledge Graph. If you get this it essentially means you can rank twice for the same keyword and post in SERPs. How do you get this? Unfortunately, there is no magic recipe to achieve this 100% of the time, but from our personal experience by adding schema markup and also using headers and bullet lists as they were meant to be, can help you achieve the coveted Google Knowledge Graph. Structure your posts in an organized fashion with markup and you should be on the right path.

google knowledge graph

33. Negative SEO

Negative SEO is a very important topic as many people don’t know how to deal with it. Normally with SEO you want to get backlinks from other people as this helps build up your domain and page authority by passing link juice. However, this strategy can also be reverse engineered to hurt your website. Check out this article by Ryan Sullivan, Negative SEO: Destroying Businesses One Spammy Backlink at a Time.

This is why you should be monitoring your backlink profile. That is the only way you will know that no negative SEO is happening against your business. Check out this one instance where a business was attacked and the very next morning woke up with over 200,000 bad backlinks against them, all with viagra and pharmacy terms. And guess what? It took over 2 years to clean up the mess. That is how bad negative SEO can get.

bad backlinks negative seo

At first this doesn’t seem fair as you can’t stop someone from sending a bad backlink against you. So if this does happen to you, Google has what they call the Disavow tool. This allows you to create a list of domains that you want Google to ignore. So at least there is a way to protect yourself.

34. Claim Social Profiles

Another tip is to claim all of your social media profiles ASAP. Typically businesses should do this immediately after launching their website. Most backlinks from social media profiles are nofollow, however, they can send you a lot of traffic. Another big advantage is that social media profile pages rank very well in SERPs! So for branding this can be huge. Let’s take Kinsta for example. If you Google our name “Kinsta” you can see that our Facebook page and our Twitter profile rank on the first page. And our LinkedIn company page ranks on the top of the 2nd page. Utilizing social media profiles are almost an instant win for your brand and require almost no effort on your part.

social media profile rankings

You can use a free tool like Namechk to see which names are available across all the social media networks. Make sure to claim all of yours today!

35. Local SEO

Local SEO is a huge topic. Much more than we can cover in this post alone. Some quick tips is that local businesses should immediately register their site with Google Business and Bing Places. These are both completely free and will help you show up in SERPs locally. For example, below I searched for “organic italian” food and Picazzo’s, a local Italian place came back at the top of the list.

local business seo

Check out this in-depth local SEO guide from the folks over at TheSiteEdge. This is a great way to get started and stay ahead of your local competition.

36. Google Image Search

One big reason to setup your Google Search Console account and submit your sitemap file as we discussed earlier is so that you can monitor the index status of your images in Google Image Search. Traffic from images can actually add up to quite a bit over time so it is important to verify that your images are getting indexed. You can click into “Sitemap” under the Crawl section in GSC and check the status.

google image search indexing

And if you have a CDN you might also want to check out this article on CDN SEO and indexing images.

37. Don’t Index Image Attachment Pages

Whenever you upload an image and insert the normal way it creates a separate WordPress attachment page on which the image resides on. If you aren’t careful Google might actually start indexing these pages, which is sometimes not a good thing. If someone hits an image attachment page all they will see is the image, and not the content that is on the post. This will most likely result in them leaving immediately simply causing your bounce rate to go up. If you notice this on your WordPress site the Yoast SEO plugin has a redirect option to fix this. Simply click into the “Advanced” settings of Yoast SEO and enable “Redirect attachment URLs to parent post URL.”

redirect attachment urls to parent

38. Multi-language WordPress SEO

Adding additional languages to your site can be a huge game changer when it comes to WordPress SEO and traffic. Neil Patel experimented with this and saw a 47% increase in traffic after translating his site into 82 languages. Of course this won’t work for everyone and it depends on your business and geographical location, but definitely something to think about it. When it comes to actually implementing this on your WordPress website, Google won’t ding you for duplicate content as long as you have the correct hreflang and canonical tags installed. In the following example, these tags basically tell Google that the English version is the original and that this is a secondary version only in Spanish.

English Version

<link rel="canonical" href="https://kinsta.com" />
<link rel="alternate" href="https://kinsta.com" hreflang="x-default" />
<link rel="alternate" href="https://kinsta.com/es" hreflang="es" />

Spanish Version

<link rel="canonical" href="https://kinsta.com/es" />
<link rel="alternate" href="https://kinsta.com" hreflang="x-default" />
<link rel="alternate" href="https://kinsta.com/es" hreflang="es" />

There are plugins you can use to translate your content, such as WPML or translation services for WordPress such as Weglot. Remember, no automatic translation tool will ever beat having an actual person translate it for you. We recommend hiring a native speaker or using a translation service.

39. Website Speed

Website speed is huge when it comes to WordPress SEO. Google announced way back in 2010 that it does affect your rankings. Page speed matters to Google, and you know why? It is because page speed matters to visitors! Here are a couple stats for you:

 • 1 in 4 visitors would abandon a website if it takes more than 4 seconds to load.
 • 46 percent of users don’t revisit poorly performing websites.
 • Website owners have mere 5 seconds to engage visitors before they consider leaving.
 • 74 percent of users accessing the mobile site would leave if it takes longer than 5 seconds to load.
 • Every one-second delay in page load time could lead to $1.6 billion in annual losses for online merchants as big as Amazon.

A couple ways you can easily fix this is to first of all use a fast managed WordPress host such as Kinsta, implement a CDN, and optimize your site accordingly.

40. Fix Broken Links

Nobody likes broken links and neither does Google. There are a couple ways you can fix broken links on your WordPress site. The first is to simply to check in Google Search Console. This is yet another reason why you should be using it. If you click into “Crawl Errors” under the Crawl section you can see not found errors. You can then click on each error and see where the broken link is located.

broken links google search console

There are broken link plugins for WordPress, however, we don’t recommend these as they will hurt the performance of your site. If you want to scan your site for broken links it is better to do a one time scan with a free online took like Online Broken Link Checker or use a site audit tool as we will go into more below.

41. WordPress SEO Audits

A great way to instantly check on how well your WordPress site is optimized is to do a quick WordPress SEO audit. There are great free and premium tools out there to help you. SeoSiteCheckup is a great free tool that has over 50 checks to let you know how you are doing. Varvy also has an excellent SEO tool in which you can run your site through. It checks for Googlebot access, mobile usability, security, accessibility, pagespeed, etc.

varvy seo tool

SEMrush is a premium service that also has a great SEO audit tool. It lets you know if you are missing ALT tags, have pages with a low text-HTML ratio, and even low word counts. While these tools are pretty basic, they can be a good way to get started.

semrush seo site audit

42. Mobile Usability

Google just recently announced the testing of their mobile-first indexing which means their algorithms will eventually primarily use the mobile version of a site’s content to rank pages. This is a huge change in how Google is going to be indexing content. It means that mobile is now more important than ever. If you don’t have a responsive site yet, drop everything you are doing and get on that immediately. You can use Google’s mobile-friendly  tool to see if your current WordPress site passes the test.

google mobile-friendly test

Another option is to implement Google AMP, which is an open framework which allows websites to build light-weight webpages.

43. WordPress Categories

This is optional but indexing categories in Google can also increase the relevancy of your content to boost page rank and increase your traffic and improve your WordPress SEO. A lot of WordPress themes by default don’t show the category description. Follow the steps below to index your categories and show it on your site.

Step 1

To verify that your categories will rank and show in Google, click into “Titles & Meta” in the Yoast SEO options. Click into the “Taxonomies” tab and make sure that the meta robots is set to index for “Categories.”

index categories wordpress

Step 2

If your WordPress theme doesn’t show category descriptions on the front-end, you can use the following code and add it towards the top of your archive.php file. This will vary based upon your current theme.

<div><?php echo category_description(); ?></div>

Step 3

Then enter your category description under the specific Post category that you want to index.

category description

44. Google Analytics

The best way to know how well your WordPress SEO is working over time is to setup a free account with Google Analytics. One of the very first things you should do is link your Google Analytics account with your Google Search Console account. Under property settings for your domain click into Search Console Settings and it will walk you through the process of linking them up.

link google search console analytics

This will then add an additional section to your Google Analytics account which will allow you to see search queries and your best landing pages.

search queries analytics

Another section to pay attention to is the “Organic Search” channel under acquisition. This is traffic that comes from Google, Bing, Yahoo, etc.

organic search seo

45. Track Keyword Rankings

And last but not least we recommend tracking your keyword rankings. This allows you to monitor the progress of your “focus keywords” in your SEO campaigns. If you spend time optimizing your posts then you also need to monitor their progress long-term. A great strategy that we have had success with is to monitor your keywords that are at the very top of the 2nd page on Google. Spend some time on those, add content, add images, build backlinks, etc. And before you know it, that content is now on the 1st page!

We highly recommend AccuRanker. It is a great tool, with awesome developers.

keyword rankings

Summary

As you can see there are a lot of WordPress SEO factors to consider when running your WordPress site. It definitely can be overwhelming if you are just starting out, especially because not everything with SEO is black and white. Hopefully the checklist and tips above help get you further along! Did we miss any important tips or perhaps you have questions? If so, let us know below.

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

2 Reacties

Plaats een reactie

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten