Onze blog

Website Maken | Let op deze punten als je een website maakt!

 

Website maken? Super tof dat je hier over zit na te denken. Je eigen website maken waar moet je eigenlijk rekening mee houden?

Je bent al een tijdje bezig om de stap te gaan zetten om je eigen website te gaan maken. Maar misschien weet je eigenlijk niet zo heel erg goed waar je nu precies moet gaan beginnen. Laat ik voorop zetten dat het maken van je eigen website ontzettend leuk is om te doen, en daarnaast is dit ook niet heel erg moeilijk! Zeker niet wanneer je gaat voor een WordPress site. Hier kom ik zo nog op terug.

 

Bekend vooraf een domeinnaam voor je website

Zonder een domeinnaam kom je er natuurlijk niet. Deze heb je nodig om straks online te gaan met je eigen website. Nu is het belangrijk dat jij weet waar je website voor gaat staan. En hierop ook je domeinnaam kunt gaan bepalen.

Wat ga je precies doen met je website, wil je dit voor de fun gebruiken of gewoon prive? Dan kun je heel breed gaan zitten met het bedeken van je domeinnaam en het zo gek niet bedeken. Maar wanneer je voor een onderneming een website gaat maken is de vraag of je moet gaan voor een maffe domeinnaam.

Kortom bij het kiezen van je domeinnaam is het belangrijk dat je gaat kijken dat deze ook bij je onderneming en website past.

Wil jij weten of de domeinnaam nog vrij is die jij hebt bedacht?

Daarnaast is het bij het kiezen van je domeinnaam ook goed om te bekenden waar jij actief gaat zijn. Begin je eerst in Nederland ga dan voor een .nl maar het kan ook zijn dat je later ook naar het buitenland wilt gaan. Dan kun je er voor kiezen om ook meteen bijvoorbeeld de .com erbij te doen.

 

Kiezen van het CMS systeem om je website mee te maken

Het is geen verrassing maar ik zou zeggen ga voor het CMS systeem van WordPress. Ook wij werken met WordPress. Het is heel eenvoudig in gebruik en daarnaast is het ook nog eens zo dat je tal van verschillende plugins hebt om te gebruiken. Zowel betaalde als gratis plugins.

 

Kies een thema voor een website die responsive is

Je bent bezig met een mooie website maar wanneer deze niet responsive is dan zul je een hoop bezoekers gaan mislopen. Dit komt omdat tegenwoordig bijna iedereen wel een smartphone heeft en hiermee snel even op internet gaan kijken.

Ik weet niet hoe jij het vind als je op een website komt die zich niet aanpast aan je beeldscherm? Ik kan je vertellen dat dit bij mij echt wel voor irritatie zorgt. Zeker ook omdat ik bijna alleen maar via mijn smartphone zoek op internet.

Wanneer je gebruik gaat maken van WordPress kun je een thema uitzoeken die dit ook automatisch heeft. Dus geen gedoe met zaken handmatig veranderen/aanpassen. Een tikkeltje luiheid? Misschien! Maar zeg nou zelf waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Dus je website moet zich automatisch aanpassen aan alle mobiele apparaten op die manier zul je dus geen bezoekers mislopen.

 

Duidelijk krijgen wat het doel is voor je website

Je kunt natuurlijk in de wilde weg gaan schieten en je website maken. Maar je zult na verloop van tijd erachter komen dat dit niet heeft gewerkt. Misschien door de keuze van de kleuren of lettertype of de content die je op je website hebt gezet. Hoe dan ook voor je bezig kunt gaan met het leukste onderdeel: je eigen website maken, is het belangrijk dat je weet wat het doel is van je website.

Door het bepalen van een doel kun je namelijk veel gerichter aan de slag gaan met je website. Betekend dit wanneer je een doel voor ogen hebt dat het veranderen dan ook niet meer gebeurd? Als ik naar de website van eNJee kijk kan ik eerlijk zeggen dat er al meerder veranderingen zijn doorgevoerd. Maar waarbij Nick het doel van zijn website en onderneming niet uit het oog is verloren. Nee verandering is niks mis mee, zeker ook omdat als je kijkt naar de veranderingen binnen internet. Het is dus ook belangrijk dat je hierin in bepaalde zin meegaat. Wat denk je van een website die tegenwoordig echt wel responsive moet zijn. Dat was jaren geleden wel anders, want de meeste mensen hadden niet eens een smartphone of een tablet.

 

De keuze van kleuren voor je website

Wanneer je weet wat het doel is van je website en daarnaast je onderneming kun je gaan kijken naar kleuren die hierbij passen. Het gebruik van kleuren kan je website maken maar ook zeker breken. Doordat je al een doel hebt gesteld kun kijken naar de kleuren die hier bij passen.

In de eerste plaats is het belangrijk om een combinatie te maken van kleuren die bij elkaar passen en daarnaast ook makkelijk te zijn in het afdrukken van je papierwerk, folders, flyers en visitekaartje. Er zijn kleuren die niet goed overkomen als je die laat afdrukken. Let hier dus extra op! Voor een onderneming zijn kleuren zeker belangrijk, want wanneer jij een onderneming hebt die gebruik maakt van hele felle en schreeuwerige kleuren kan dit juist gaan afschrikken bij je bezoeker of ze kunnen gaan denken volgens mij neemt deze ondernemer zijn onderneming helemaal niet serieus.

Kleuren is in mijn ogen wel heel smaakgericht. Wat ik mooi vind kan jij afschuwelijk vinden. Het kan zomaar zijn dat jij de kleuren die eNJee gebruikt niet mooi vinden, maar deze kleuren passen wel heel goed bij de onderneming en laat ook zien wat wij willen uitstralen. Betrouwbaarheid en eerlijkheid.

Nu kan het zijn dat jij een website wilt gaan maken die gericht is op een blog waar jij persoonlijke dingen wilt gaan delen. Ook dan is het kiezen van kleuren een belangrijk onderdeel. Maar nu heb je toch wel wat meer mogelijkheden en kun je ook kijken naar kleuren die jij ook nog eens bij jezelf vind passen.

Nogmaals houd het met kleuren die je gebruik voor je hele website rustig en voeg bij dingen die juist belangrijk zijn een sprekende en heldere kleur toe. Dit doe je bijvoorbeeld bij een call to action button.

Tips: voor het kiezen juiste kleuren voor je website, logo en huisstijl.

 

Passende lettertype kiezen

Niet alleen het gebruik van kleuren zegt veel over je website en wat jij wilt uitstralen, maar ook de lettertype die jij kiest is hierbij belangrijk om dit nog eens extra kunnen benadrukken.

Ook hier is het belangrijk dat jij weet wat je wilt uitstralen en wat het doel is van je website. Je kunt gebruik maken van sierlijke letters, toch is het de vraag of je hier voor moet gaan als het gaat om hele teksten. Dit zijn letters die vaak niet heel makkelijk te lezen zijn. Wel kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen de titels in sierletters te doen en de rest is duidelijk leesbare lettertype.

Naast het kiezen van een lettertype moet je ook goed opletten hoe groot of klein je deze lettertype wilt hebben. Wees jezelf er van bewust dat ook dit van invloed heeft op het gedrag van je bezoeker. Wanneer je bijvoorbeeld je lettertype te klein hebt zullen mensen geneigd zijn om sneller te verdwijnen. En te groot kan ook weer storend overkomen omdat de kans bestaat dat het hele scherm word gevuld.

Net als met het kiezen van kleuren vind ik het ook bij het kiezen van een lettertype dat dit ook wel bij je persoonlijk moet passen. Ook dit is weer smaakgericht.

 

Voeg een zoekbutton toe

Om het je bezoekers net even een stuk makkelijker te maken is het handig om een zoekbutton toe te voegen. Hierdoor maak jij je website ook weer een gebruiksvriendelijker en je bezoekers hoeven niet door tal van verschillende pagina’s heen te scrollen voor ze bij het geen komen waar zij naar opzoek zijn.

 

Duidelijke navigatie op je website

Een website maken is leuk en makkelijk voor jezelf. Maar voor je bezoekers die straks komen moet je het ook leuk en makkelijk maken. Naast het toevoegen van een zoekbutton is het ook goed om een navigatiebalk te maken waar je bezoekers meteen kunnen zien waar ze heen kunnen.

Wat valt er onder een navigatiebalk?

 • Home
 • Over mij/ons
 • Diensten en producten die je aanbied
 • Contact
 • Zoekbutton

 

Content en afbeeldingen die hierbij passen

Wanneer je een website maakt ga je vroeg of laat deze ook vullen met content. Maar alleen met teksten ziet het er toch wel een beetje saai uit. En daarnaast zul je merken dat bezoekers hierdoor sneller afhaken. Het is dus aan te raden om naast de content die jij plaatst gebruik te gaan maken van afbeeldingen. Juist omdat je hiermee de content versterkt. Daarnaast is het ook nog eens effectief voor de SEO.

Afbeeldingen kun je helemaal zelf maken of je kunt gebruik maken van stockphoto’s. Deze kun je dan gewoon gebruiken zonder dat je problemen kunt krijgen met afbeeldingen die auteursrechten hebben. Wel is het zo dat je bij stockphoto’s een bedrag betaald om afbeeldingen uit te zoeken en deze te downloaden. Maar laten we eerlijk zijn dit zal je minder geld kosten dan wanneer jij een foto of afbeelding van een ander gebruikt en die met een rechtszaak komt.

Als het gaat om afbeeldingen en foto’s ga dan voor veiligheid!

Wil jij zelf foto’s en afbeeldingen gaan gebruik die jij hebt gemaakt? Zorg dan voor een watermerk die jij kunt toevoegen aan je afbeeldingen en foto’s. WordPress plugins watermerk die jij kunt gebruiken om je afbeeldingen en foto’s te beschermen die heel handig en fijn zijn in gebruik.

 

Voeg call to action toe

Wil jij dat je bezoeker zich gaat inschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief? Dan is het goed om een call to action toe te voegen. Deze call to action knop mag er best uitspringen qua kleur. Want dit moet natuurlijk wel opvallen omdat mensen hier iets kunnen/moeten doen.

Een call to action button zorgt er voor dat je bezoekers overgaan tot het doen van een actie. Welke actie dit is?

 • Inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Meedoen aan een winactie
 • Het aanmelden voor een proefpakket
 • Het invullen van een enquête
 • Het aanschaffen van een product of dienst
 • Het abonneren op bijvoorbeeld je Youtube-kanaal
 • Enz.

 

Zorg dat je website een snelle laadtijd heeft

Niks is zo irritant als het moeten wachten voor een website is geladen. Vaak komt dit door het gebruik van afbeeldingen en foto’s die erg groot zijn dat dit de laadtijd niet ten goede komt. Ik kom het regelmatig tegen een website die zo traag laad. Bloed irritant vind ik dat. Waarschijnlijk herken jij dit ook wel. Je kunt voor de website is geladen en je tijd genoeg hebt 😉 rustig nog een bak koffie of kop thee pakken. Maar goed dat is natuurlijk ook niet echt de bedoeling.

Wanneer je website een trage laadtijd heeft zorgt dit er ook voor dat Google je lager laat scoren in de zoekresultaten. En je op die manier dus minder goed word gevonden. Dat is erg jammer, zeker wanneer de content die je op je website hebt staan heel erg nuttig is voor je bezoekers.

 

Je website goed beveiligen!

Een ding wat echt heel belangrijk is dat jij je website goed beveiligd. Helaas zijn de hackers nog steeds actief en ze proberen op verschillende manieren om websites om zeep te helpen.

Maak je gebruik van WordPress dan krijg je met regelmaat bericht dat er weer nieuwe updates zijn waarbij de kans kleiner word dat je website word gehackt. Niet alleen van plugins die je gebruikt maar ook van nieuwe versies die beschikbaar zijn van WordPress. Zorg er dus voor dat je deze updates ook uitvoert.

Daarnaast is het zeker ook aan te raden om ook nog gebruik te maken van een eigen gekozen gebruikersnaam en natuurlijk wachtwoord. Deze kun je heel eenvoudig instellen in WordPress.

Maak ook met regelmaat een backup mocht het dan gebeuren ondanks de beveiliging dat je website word gehackt dan heb je de versie voor de hack nog en ben je ook niet alles kwijt. Wil jij weten of je website is gehackt?

 

Conclusie:

Het maken van je eigen website. Hier komt zoals je kunt lezen veel meer bij kijken dan het vullen van je website. Ben jij al bezig met je eigen website? Mis je nog punten in dit artikel, laat dan een reactie achter.

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Plaats een reactie

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten