Onze blog

Website maken? Met WordPress? Ultieme stap voor stap handleiding 2017!

 

Heej jij daar! Wil jij je eigen website maken met WordPress? En wil je weten waar je op moet letten? Dan ben je hier op het juiste adres. WordPress is één van de meest populaire platform als het gaat om je eigen website te maken. Niet alleen omdat het heel gemakkelijk is, maar het is ook nog eens gebruiksvriendelijk voor zowel jezelf als voor je bezoekers. Je hebt tal van prachtige betaalde en gratis thema’s om uit te kiezen, veel (gratis) plugins en je kunt een website maken voor de fun of voor je eigen onderneming. Er zijn natuurlijk wel een aantal punten waar je aan moet denken. Wil jij weten wat? Met deze totale A tot Z handleiding zul je flink op weg worden geholpen. Neem vooral de tijd want dit artikel bestaat uit bijna 7000 woorden!

 

Stap 1: Het kiezen van je platform.

Oké, de titel zegt het natuurlijk al… WordPress.

 

STAP # 1: Kies je Website Platform

 

Voordat jij je druk gaat maken over de kleurenschema’s, design en een geschikt domeinnaam, zul je van te voren eerst moeten weten welk platform je gaat gebruiken om je website te maken.

Wat bedoel je met “platform” Nick?

Nou, terug in 2007 toen ik begon met web development, werden de meeste sites gebouwd met behulp van HTML (code), CSS en zelfs Flash en JavaScript. Dit nam vaak veel tijd in beslag om alles onder de knie te krijgen.

Om die reden denken de meeste mensen nog steeds dat het creëren van een website vanuit het niets moeilijk is. Ze denken vaak dat het codering en design vaardigheden vereist. Maar dat is niet waar!

Anno 2017, Content Management Systemen (CMS) zoals WordPress, hebben het creëren van een website voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Simpel gezegd, een content management systeem (website bouwen platform) is een gebruiksvriendelijk platform voor het bouwen van websites of webshops en het beheren van je eigen online content.

 

Drie Meest Populaire Site Building Platforms in 2017

populaire website platform

 

Beeld en data credit: OpenSourceCMS.com

 

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien, zijn bijna de helft van alle websites die op het internet actief zijn, gemaakt doormiddel van een WordPress platform.

Kijk maar naar deze recente statistieken gemaakt door W3 Techs en BuiltWith.

 

Waarom WordPress gebruiken en geen webdevelopers?

Op dit moment zijn er geen betere CMS systemen die beter werken dan WordPress. Er zijn veel bedrijven die WordPress willen evenaren, of zeggen dat hun software beter en makkelijker werkt dan WordPress. Echter zijn die programma’s -zeer- slecht gecodeerd waarbij je slecht zult worden gevonden door zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo! Wees verstandig en gebruik WordPress. WordPress is niet alleen gebruiksvriendelijk maar is ook nog eens Google (zoekmachine) vriendelijk.

Hieronder heb ik een aantal punten gezet waarom het verstandig is om WordPress te gebruiken wanneer je een website wilt maken.

 1. Het is helemaal GRATIS, met veel lay-outs / thema’s / plugins om uit te kiezen.
  De software WordPress kost niet eens een dubbeltje om te downloaden of te installeren, en er is een enorme hoeveelheid aan mooie professionele thema’s en sjablonen, waardoor je snel van start kunt.
 2. WordPress is zeer gebruiksvriendelijk:
  Als je weet hoe je Microsoft Word moet gebruiken, dan kun je 100% ook met WordPress overweg. WordPress kan makkelijk worden uitgebreid doormiddel van gratis plugins. Met “plugins” zul je in staat zijn om contactformulieren, inschrijfformulieren, foto albums etc. te maken. Klinkt vrij eenvoudig, hè?
 3. Kleine of grote site? Zeer geschikt voor zowel een basic hobby blog, of een mooie zakelijke website, maar ook een online webshop is WordPress zeer geschikt. WordPress wordt gebruikt door onder andere: eBay, Mozilla, Reuters, CNN, Google Ventures en zelfs NASA.
 4. Je WordPress website zal direct ‘mobiel vriendelijk’ zijn. Dat betekent dat het direct zal werken op mobiele telefoons en tablets. je website zal er fantastisch uit zien op elk mobiel apparaat, smartphone en tablet. Je hoeft daarvoor geen ​​web developer voor in te huren.
 5. Grote ondersteuning van ontwikkelaars direct beschikbaar om jou te helpen. Omdat zoveel mensen gebruik maken van het platform WordPress (webmasters, bloggers, Theme ontwikkelaars, Plugin ontwikkelaars etc.), is het gemakkelijk om snel hulp te vinden wanneer je het nodig hebt. Bovendien, WordPress heeft ook veel gratis hulpmiddelen, zoals Youtube video’s en hun support forum.
 6. Goed vindbaar in Google, Bing en Yahoo! Wanneer je een website maakt met WordPress dan zul je ook goed vindbaar worden door grote zoekmachines. Dat is weer belangrijk om -GRATIS- bezoekers te trekken naar je website. Alle andere systemen zijn slechter qua codering en grote zoekmachines zoals Google controleren daar steeds strenger op. Vooral bedrijven die hun eigen CMS systeem maken en beweren dat dat beter werkt dan WordPress zijn in mijn ogen oplichters. WordPress bestaat al vanaf 2003 (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/WordPress) en is steeds verder ontwikkeld en is op heden de meest gedownloade en gebruiksvriendelijke website bouwer software voor zowel de gebruiker als zoekmachine-vriendelijk!!

 

Sterker nog, ik heb eNJee.nl volledig met WordPress gemaakt. Bekijk mijn website maar eens, het ziet er modern uit. Er zit zelfs een webshop ingebouwd! Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een domeinnaam kiezen en vervolgens beginnen met de online cursus wanneer ze betaald hebben. Het ziet er eerlijk gezegd complex uit en hoe het allemaal werkt is nog complexer. Maar geloof mij. Ik heb bijna niks gecodeerd, het zijn allemaal programma’s en plugins die ervoor zorgen dat het allemaal geautomatiseerd wordt.

Natuurlijk zijn er ook andere website CMS platforms zoals Drupal en Joomla.

Maar, als ik jou was zou ik gebruik maken van WordPress. 🙂

Drupal is een zeer krachtig platform dat populair is bij onder andere webontwikkelaars en -zeer- ervaren programmeurs, en dat is een hoge drempel voor beginners die niks van codering af weten. Een slechte keus dus…

Joomla is redelijk vergelijkbaar met WordPress en werkt prima om websites te bouwen, maar je zult op zijn minst een beetje van technische kennis van codering nodig hebben om het te laten werken zoals jij dat wilt. In 2007 ben ik ook begonnen met Joomla, maar was niet tevreden met de vindbaarheid in Google die ik wel met WordPress kreeg.

 

Wanneer je om wat voor reden dan ook je website niet wilt maken met WordPress, maar met Drupal of Joomla. Dan kan ik je helaas niet verder helpen. Ik ben in de afgelopen jaren een WordPress expert geworden. Wanneer je kiest voor Drupal of Joomla dan verzoek ik je een ander partij te kiezen. Even goede vrienden! 😉

 

Voor zowel beginners als gevorderden, raad ik absoluut WordPress aan.

Het is werkelijk de makkelijkste platform waarmee ik ooit gewerkt heb, het is flexibel genoeg voor iedereen, van kleine ondernemers en freelancers tot creatieve kunstenaars en -hobby- bloggers.

Ik zou vooral niet verder zoeken en adviseer vooral deze pagina verder te lezen 😀

In stap 2 zal ik je door het proces meenemen van het kiezen van de juiste domeinnaam en dat bij mij de hosting erbij in zit.

In stap 3 zal ik je laten zien hoe een WordPress website werkt met het installeren van een Theme en Plugins. Maak je geen zorgen – ik neem je mee door het proces doormiddel van veel foto’s.

Als je nog vragen en / of suggesties voor deze handleiding hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Vergeet niet: Ik ben hier om jou te helpen!

 

STAP # 2: Zoek een unieke en geschikte Domeinnaam

 

Om je WordPress website online te krijgen, heb je twee dingen nodig:

Een domeinnaam (een URL of webadres zoals eNJee.nl)
Hosting (een dienst die jouw website verbind met het internet)
De WordPress platform zelf is gratis, maar een domeinnaam en een snelle, goede en betrouwbare hosting kost je ongeveer €5 á €6 per maand all in.

Ter vergelijking:

 • Big Mac Menu: € 7,15 per menu
 • Koffie bij de StarBucks: Caramel Maaccchiato € 5,05 per koffie
 • Abonnement bij de sportschool: ± € 20,- per maand
 • Telefoon abonnement: ± € 45,- per maand

 

Het bezitten van je eigen domeinnaam ziet er veel professioneler uit dan het hebben van je website op het domein van iemand anders (zoals jouwwebsite.wordpress.com (dit is een subdomein)) Vaak zie ik mensen (vooral ondernemers) die geld willen besparen voor hun website. En gaan vervolgens in zee bij een bedrijf die -sub-domeinen verkoopt. Dat is veel goedkoper. Helaas komen ze er later achter dat zij totaal niet vindbaar zijn in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo! en zien ineens reclame op hun website die niet eens van hun is maar van t bedrijf waar zij hun website hebben staan. Kortom, bezuinig niet op je eigen domeinnaam!

Plus, het hebben van je hosting bij eNJee zal ook ervoor zorgen dat je website snel geladen wordt. De snelheid en laadtijd van je pagina’s is de grootste prioriteit die je moet hebben om hoog te scoren in alle zoekmachines!

Waar kan ik mijn domeinnaam registreren?

Je kunt makkelijk je eigen domeinnaam checken en registreren door onderstaande tool te gebruiken:

[wpdomainchecker item_id=”8873″]

 

 

Of je gaat naar deze pagina: https://enjee.nl/product/domein-hosting-en-wordpress-installatie/

Wanneer je via eNJee je domeinnaam registreert dan zorg ik er persoonlijk voor dat je domein kosteloos gekoppeld wordt met de hosting bij eNJee. Wanneer alles is gekoppeld (duur van koppeling is 24 uur) zal ik WordPress geheel kosteloos voor je installeren. Je hoeft dus werkelijk niets te doen! Wat een service hè!? Het enige wat je moet doen is een geschikte domeinnaam kiezen en de betaling afronden (€5,85 per maand). Vervolgens kun je lekker languit in je stoel gaan zitten of gaan bankhangen. Wanneer alles werkt zul je van mij een mail krijgen met al je inloggegevens en kun je direct aan de slag. Dus wanneer je ervoor kiest om bij eNJee je eigen WordPress Website te maken heb je direct al Resultaat! Geen zorgen of stress wat je bij andere webhosting providers wel zult hebben en ervaren.

 

Natuurlijk mag je proberen om bij andere webhosting providers een domeinnaam te registreren en je hosting te koppelen en vervolgens WordPress erop te installeren, maar het is een zeer ingewikkeld proces en vaak lopen de mensen na het kopen van een domeinnaam al vast. Dus bespaar jezelf heel wat moeite en stress en kies voor eNJee.

Ook wanneer je een eigen domeinnaam geregistreerd hebt bij eNJee, zul je ook persoonlijke email adressen aan kunnen maken zoals: info@jouwwebsite.nl of jouwnaam@jouwwebsite.nl etc.

 

Heb je al een domeinnaam en hosting elders lopen? Ga dan naar stap 3, waar ik zal uitleggen hoe je een WordPress website kunt maken.

 

Website maken: Waar moet ik op letten bij het registreren van een domeinnaam?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig:

Wanneer je een website moet hebben voor je onderneming, is het wel verstandig dat je bedrijfsnaam overeenkomt met je domeinnaam, of andersom 😀 Bijvoorbeeld: Mijn bedrijfsnaam is eNJee en mijn domeinnaam is eNJee.nl of neem bijvoorbeeld IKEA, daarvan is de domeinnaam ikea.nl. Hetzelfde bij Mediamarkt, BCC, of elk ander groot bedrijf. Helaas zie ik maar al de vaak dat ondernemers een domeinnaam registreren waarbij de naam totaal anders is dan de naam van hun bedrijf. Dat is totaal verwarrend voor hun klanten of toekomstige bezoekers. Hou dus rekening daarmee!

 

Domeinnamen horen meestal te eindigen met: .nl .com .be .org of .net maar in de afgelopen maanden zijn er enorm veel domeinextenties uitgekomen. Waarbij het einde van de URL eindigt op .pizza .amsterdam .link .club etc.

 

Mijn beste advies? Vermijd vooral de vreemde extensies en kies voor .nl .com .net of .org!

(Vooral veel beter voor de zoekmachines 🙂 )

 

Ook omdat .nl .com .org en .net vaak wordt gebruikt en gemakkelijker te onthouden is, is de domeinextensie rage is niet echt tactisch om dat toe te passen voor je eigen domein. Wanneer je wel wilt kiezen (om wat voor foute reden dan ook) voor een domeinextensie dan kan ik je niet verder helpen. Ik bied alleen domeinextensies aan die ook geschikt zijn voor zoekmachines. Dus zul je verder moeten zoeken 😉

 

Eventuele aanvullende tips voor het kiezen van mijn domeinnaam?

Er zijn een paar dingen die kunnen helpen bij het kiezen van je domeinnaam:

# 1: Heb je een merknaam? Bijvoorbeeld, als je website over poëzie gaat dan is: beste-poëzie-gedichten-website.nl geen tactische keuze. Je kunt dan beter kiezen voor: poëzieacademy.nl of poëziegedichten.nl Een streep ”-” tussen de woorden van een URL is vaak ‘vervelend’ om te onthouden.

# 2: Is het makkelijk te onthouden? Dat is eigenlijk nog wel het allerbelangrijkste. Je domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn! Kies voor een heldere domeinnaam die makkelijk te onthouden is. Als je een domeinnaam kiest die: te vaag, te lang of lastig te spellen is dan kunnen bezoekers of klanten je naam moeilijker onthouden en zelfs vergeten.

# 3: Is het funky? Kies een domeinnaam die bij de tijd is, die lekker over je tong rolt of in 1 woord je bedrijf omschrijft. Humor werkt vaak goed waardoor klanten je naam makkelijk onthouden. Kom met een coole naam. Vaak zijn de ‘simpele namen’ al bezet gezien er 150 miljoen domeinnamen zijn geregistreerd. Wat mensen snel onthouden is bijvoorbeeld: coolblue.nl

Er bestaat een gouden regel die altijd geldt voor domeinnamen: Als het je bevalt of heb je er een goed gevoel bij?? GO FOR IT!!

 

Checklist nalopen voordat we met stap 3 aan de slag gaan:

Doe wat brainstormen voordat je een unieke domeinnaam gaat registreren. Het moet een domeinnaam worden die voor de rest van je leven (en misschien wel langer) bij je blijft. Dus neem vooral de tijd.

Beveilig je domeinnaam en webhosting. Voor dit adviseer ik eNJee.nl, je kunt ook kiezen voor een ander betrouwbare webhosting provider zolang je maar 100% weet dat je domein en hosting goed beveiligd zijn!

 

STAP # 3: Laten we je WordPress Website instellen

 

Zodra jij je domeinnaam bij eNJee geregistreerd hebt en een mail van mij ontvangen hebt dat jij je kunt inloggen. Dan heb je 80% van je website al werkend en staat deze online.

Nu is het tijd om je website ‘up and running’ te krijgen naar je eigen smaak en ideeën. Het eerste wat je hoeft te doen is het installeren van WordPress om uw domein.

 

Hosting kiezen:

Wanneer je hebt gekozen om bij eNJee.nl je hosting te laten lopen dan kun je deze stap overslaan!

Als je bij een ander hosting provider zit kun je vaak kiezen welk pakket je neemt. Voor een hosting pakket is het altijd de vraag welke hosting pakket je moet nemen en helaas weten weinig mensen hier iets vanaf. Wanneer je een mail stuurt naar de webhosting provider met de vraag welke voor jou geschikt is. Dan zul je vast een mail terug krijgen waarin staat dat je moet kiezen tussen de één na duurste of het duurste pakket. En dat vind ik nou weer zo jammer… Wanneer je net begint met het maken van je eigen website heb je in het begin (eerste 2 jaar) niet een zoveel opslag en data nodig… Voorbeeld:

De website van eNJee.nl heeft ontzettend veel artikelen en foto’s / afbeeldingen. Ook staan er veel video’s op de website. Echter is de website van eNJee.nl niet groter dan 500 MB!!

Vaak worden mensen die er weinig van af weten gezegd dat je hosting van onbeperkte capaciteit moet zijn. En dat je website heel snel ‘vol’ zit. Dus moet kiezen voor een duurdere hosting.

Helaas is dit dus niet waar. Je website neemt heel weinig ruimte in beslag, dus kun je altijd kiezen voor de laagste hosting die ze te koop hebben staan. En wanneer je wel de max hebt bereikt van die hosting? Dan zul je waarschijnlijk netjes een mail ontvangen dat je aan de max zit en een pakket hoger moet nemen. Maar dan ben je waarschijnlijk al wel 2 jaar verder 😉

Wees verstandig en kies voor de goedkoopste hosting pakket die er is.

Bij eNJee zit je automatisch in het aller goedkoopste hosting pakket voor een heel laag bedrag. Wanneer je de max bereikt dan zul je ook van mij netjes een mail krijgen dat je je pakket moet gaan verhogen. Maar ook dan ben je snel 2 jaar verder. En betaal je nooit te veel. Wel zo eerlijk toch?

 

LET OP!! Kijk vooral uit voor webhosting providers die VÉÉÉÉÉÉL TE GOEDKOOP hosting aanbieden! Vaak zijn dit enorm trage servers die niet goed zijn beveiligd! Deze servers staan vaak in het buitenland zoals Spanje waar de servers regelmatig uitvallen (slechte koeling) zonder dat ze daar een back-up van je site wordt gemaakt! Geef liever paar euro’s meer uit!

 

Alleen bij eNJee garanderen wij 100% dat de servers in Nederland staan. Er zal ook iedere dag automatisch een back-up van je WordPress Website worden gemaakt. Wat een TopService weer 😉

 

WordPress installeren:

Wanneer je hebt gekozen om bij eNJee.nl je Domeinnaam en hosting te laten lopen dan kun je deze stap overslaan!

Er zijn twee manieren om WordPress op je website te installeren.

# 1: Zelf installeren

# 2: Laten installeren door de hosting provider

 

We gaan eerst de eerste punt bespreken:

Wanneer jij je hosting bij een ander hosting provider hebt lopen dan zul je inloggegevens krijgen van een ‘C-Panel’ of ‘Direct-Admin’ omgeving. Beiden platforms zijn ongeveer hetzelfde. Wanneer je naar beneden scrolt zie je allerlei verschillende CMS systemen die je kunt installeren op je website. Daarbij staat als het goed is ook WordPress. Lees alles goed aandachtig door wanneer je WordPress zelf installeert. Je kunt al gauw een verkeerde versie downloaden! Er bestaan ook nog hosting providers die geen Direct-Admin of C-panel hebben. Zij maken nog gebruik van FTP-server. Wanneer je dat hebt kun je beter WordPress laten installeren door je hosting provider want daar heb je serieuze kennis voor nodig. Helaas vragen veel hosting providers een extra vergoeding om dat te fixen… 🙁

 

Hieronder een korte stappenplan die je moet volgen voor het installeren van WordPress (deze stappen komen het meest voor):

Log in in je hosting account.
Ga naar configuratiescherm.
Kijk voor de “WordPress” pictogram onder “Website”.
Kies het domein waar jij WordPress op wilt installeren.
Klik op de “Install Now” knop en je krijgt toegang tot je -nieuwe- WordPress website.
Lees de stappenplan van je hosting provider goed en aandachtig door.

 

Tweede keus:

De tweede keus is om het te laten doen door je hosting provider. Stuur een nette mail met daarin duidelijk vermeld dat je op je domeinnaam WordPress geïnstalleerd wilt hebben. Vermeld hierbij duidelijk je domeinnaam en dat je de laatste versie van WordPress geïnstalleerd wilt hebben. Wanneer je hosting provider niet reageert (wat helaas vaak voorkomt) of je hosting provider vraagt een vergoeding, dan heb je te maken met een ‘slechte hosting provider’. Helaas is hier weinig aan te doen en zul je moeten accepteren dat je wellicht niet de kans krijgt om WordPress op je site te laten draaien. Mocht je dan vastlopen, stuur mij dan even een mail, wellicht dat ik wat voor jou kan betekenen.

 

Het kiezen van een Thema / Template voor je WordPress Website

Wanneer WordPress succesvol geïnstalleerd is op je website zal je site er ongeveer zo uit komen te zien:

WordPress-Thema-Standaard

 

Maar je wilt er graag anders uitzien dan iedereen, toch? Dat is precies de reden dat je een thema nodig bent. Hoe je website er nu uit ziet heeft puur te maken dat WordPress bij de installatie een standaard thema erop zet. En dat is bij iedereen hetzelfde. Gelukkig zijn er duizenden thema’s -zowel betaald als gratis- op het internet te vinden. Hieronder zie je een voorbeeld:

 

 

En nu wordt het leuk: Er zijn werkelijk duizenden geweldige, professionele ontworpen thema’s waaruit je kunt kiezen en die je vervolgens helemaal naar je eigen smaak kunt maken. Let wel op dat de thema’s goed gecodeerd zijn. Daar bedoel ik mee dat ze snel laden. Test de demo versie altijd door onderstaande tools:

https://gtmetrix.com/

https://www.webpagetest.org/

Deze tools kun je zeer goed gebruiken om te kijken hoe snel de demo theme versie laadt. Neem vooral de tijd om een aantal thema’s te testen. Zorg ervoor dat de demo versie op beide websites in de groene cijfers terecht komt. Test bij voorkeur de website van eNJee.nl:

 

https://www.webpagetest.org/result/170129_CR_PS5/

Hieruit kun je duidelijk zien dat de website van eNJee.nl razendsnel laadt en dat de cijfers vaak in de groene cijfers staan. Zorg ervoor dat de laadtijd maximaal 3 seconden is bij een artikel-pagina. Bij de homepagina mag de laadtijd iets langer zijn (4 seconden) omdat vaak op de homepage meerdere tools worden weergegeven waardoor de laadtijd langzamer is.

 

Je Thema veranderen? Tuurlijk, je wilt je eigen! Maar hoe?

Via deze stappenplan kun je je thema veranderen:

 

1. Log in in je WordPress dashboard

Als je niet zeker weet hoe, type in de URL balk: http://jouwsite.nl/wp-admin (vervang “jouwsite” met jouw domein).

Dit is hoe ’t WordPress dashboard eruit ziet:

 

wordpress-dashboard

 

Ik gebruik zoals je ziet als voorbeeld een Engelse versie. Jij hebt waarschijnlijk een Nederlandse versie. Alles is gemakkelijk gelabeld. en alles word duidelijk aangegeven. Als je nu in paniek raakt stel ik je gerust. Ik laat je stap voor stap zien waar je op moet klikken.

 

Juiste thema zoeken voor je website:

Zodra je in het WordPress dashboard zit, heb je direct toegang tot meer dan 1500 gratis thema’s! Zoek maar eens aan de linkerkant naar “Weergave”, klik dan op “Thema’s”.

Wanneer je meer professionaliteit wil uitstralen naar je bezoekers dan adviseer ik je om naar ThemeForest.net te gaan. Daar hebben zij een enorm hoeveelheid aan zeer moderne en professionele Thema’s. Hou er wel rekening mee dat deze thema’s vaak geld kosten tussen de $49 en de $199 per jaar.

Maar wanneer je net begint met het bouwen van een website zou ik echter niet snel adviseren om een complexe professionele thema aan te schaffen. Je legt daarmee de lat voor jezelf wel erg hoog. Je kunt het beste even surfen op het internet naar andere gratis thema’s die makkelijk te realiseren zijn. Wanneer je die op een gegeven moment goed onder de knie hebt kun je rustig eens beginnen met een wat complexere thema.

 

Gratis-WordPress-Thema

 

Zoals hierboven afgebeeld, is het installeren van een nieuwe thema voor je WordPress website zeer eenvoudig.

 

Het vinden van de juiste thema kan tijd kosten. Neem niet te snel een besluit, want het verstandigste is dat je die thema blijft gebruiken voor de komende jaren. Wanneer je te vaak verwisseld van thema dan zullen zoekmachines je website niet goed kunnen indexeren. Waardoor de kans bestaat dat je laag zult blijven in de zoekresultaten. Elk theme heeft namelijk zijn eigen HTML code.

Kijk ook vooral of je thema mobiel vriendelijk is. Het komt nog wel eens voor dat een thema (met name de gratis thema’s) niet beschikken over een mobile friendly functie. Je kunt dan het beste zoeken naar: Mobile Friendly Free WordPress Theme’s

 

Het installeren van je WordPress thema

Zodra je een theme hebt gevonden en wilt gebruiken, dan is het installeren verschrikkelijk simpel. Klik op ”Installeer”, gevolgd door ”Activeren”.

 

Installeer-thema

 

Hoe moet ik nieuwe berichten en pagina’s aanmaken?

Wanneer je thema geïnstalleerd is kun je beginnen met bloggen en het aanmaken van belangrijke pagina’s. Maar hoe maak je nieuwe artikelen of pagina’s? En hoe zet je die dingen ‘online’? Hieronder vertel ik je daar meer over. Stap voor stap. Zonder technische kennis.

 

Pagina’s toevoegen en bewerken

Wil je een “Diensten” pagina, of een pagina “Over Ons” (zoals ik in mijn menu aan de bovenkant van de site heb staan)?

1. Kijk langs de zijbalk in de WordPress Dashboard naar “Pagina’s” -> “Nieuwe pagina“.

2. Wanneer je dat aanklikt, krijg je een scherm te zien dat erg veel lijkt op het programma Microsoft Word. Hier kun je makkelijk tekst en afbeeldingen toevoegen die je graag wilt hebben voor op je website of desbetreffende pagina. Vervolgens als je klaar bent klik je op ”Bijwerken”.

 

pagina’s toevoegen aan je menu

Volg de volgende stappen wanneer je de gemaakte pagina wilt koppelen aan je menubalk.

1. Kijk naar je zijbalk van je WordPress Dashboard en zoek naar “Weergave” -> “Menu’s

2. Zoek de pagina die je hebt gemaakt en voeg deze toe aan de lijst door het vakje ernaast aan te vinken en klik dan op “Aan Menu toevoegen”.

WordPress-Navigatie

 

Het toevoegen en bewerken van berichten

Het is altijd goed om te beginnen met bloggen wanneer je een nieuwe website hebt. Bloggen zorgt ervoor dat je daadwerkelijk gevonden gaat worden in alle grote zoekmachines. En wanneer je gevonden wordt door je bezoekers, dan zijn het ook altijd bezoekers van je doelgroep. Waardoor de kans op verkoop hoog ligt. Hieronder laat ik je stapsgewijs zien hoe je blogberichten aan maakt.

 

Website maken: Dit is wat je moet doen:

1. Maak eerst een nieuwe categorie aan door te gaan naar “Berichten -> Categorieën

OF

b. Maak eerst een blogbericht door te gaan naar “Berichten -> Nieuw bericht“. Zodra je klaar bent met het schrijven van je blogbericht, moet je de juiste categorie toevoegen.

Zodra je een categorie hebt gemaakt, vink je deze ook aan in het menu.

 

Website maken: Het wijzigen van je SiteTitel en OnderTitel

Het toepassen van de titel van je homepagina is van cruciaal belang. Het laat je bezoekers direct zien waar je website over gaat. Ook maak je zoekmachines direct duidelijk hoe ze jouw website moeten indexeren. Zodat ze weten waar je website over gaat. HEt is daarom belangrijk om je Titel en Tags van je Homepagina zo snel mogelijk aanpast.

Je moet een unieke titel gebruiken op elke pagina van je site. Bijvoorbeeld, de sitetitel van mijn site is “Website of Webshop Maken?”

Ondertitel (Tagline) wordt toegevoegd om de lezers meer duidelijk te maken waar de pagina over gaat. Hierbij kun je ook meer leestekens toevoegen. De ondertitel (tagline) Mijn ondertitel is: “eNJee | Website Maken Of Webshop Maken? En #1 worden in Google, Bing & Yahoo? Géén Technische Kennis Vereist! Domein + Hosting!” Zoals je ziet ga ik er dieper op in dan alleen de titel.

Probeer voor jezelf een krachtige en korte sitetitel te bedenken en een passende krachtige ondertitel.

Hoe verander je dat bij je eigen? Ga naar: “Instellingen -> Algemeen” en dan onderstaande afbeelding volgen:

Site-titel-en-tagline

Het uitschakelen van commentaar op berichten en pagina’s

Soms wil ik niet hebben dat bezoekers kunnen reageren op berichten of pagina’s. In sommige gevallen vind ik dat niet erg passend. Neem bijvoorbeeld de contact-pagina. Wanneer ik de functie aan zou zetten voor die pagina dan kan het best wezen dat mensen daarop reageren met vragen. Terwijl ze de behorende formulier niet invullen, staat hun vraag onderaan de pagina als ”comments” en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig heeft WordPress daarover ook nagedacht.

Hieronder de stappenplan hoe je dit aan of uit kunt zetten:

 

 

1. Als je een nieuwe pagina of blogbericht aan gaat maken, klik je op “Scherm instellingen” in de rechter bovenhoek.

2. Klik op het vakje “Reacties” om het aan te vinken. Dan kunnen bezoekers WEL reageren.

3. Verwijder het vinkje “Reacties” voor als je GEEN reacties wilt.

 

Wil je reacties op elke nieuwe pagina of blogbericht standaard uit of in-schakelen?

1. Ga naar ‘Instellingen -> Reacties’ en vink “

 

Discussie-uitzetten

 

Opzetten van een statische Front Page

Sommige mensen contact met mij zeggen dat ze gefrustreerd dat hun home page ziet eruit als een blog post. U kunt dat oplossen door het maken van uw startpagina “static”.

Een statische pagina is een pagina die niet verandert. als een startpagina die u heeft ontworpen – in tegenstelling tot een blog, waar de eerste nieuwe artikel zal verschijnen op de top elke keer, zal een ‘statische’ pagina dezelfde inhoud elke keer dat iemand komt om de site te tonen.

Voor het instellen van een statische voorpagina:

1. Ga naar ‘Instellingen -> Reading ”

2. Kies een statische pagina die u hebt gemaakt. “Front Page” geeft uw startpagina, “Berichten pagina” is de voorpagina van uw blog (als uw hele site is niet een blog).

Als u niet beschikt over een statische pagina te kiezen op uw eigen, zal WordPress uw laatste berichten te nemen en beginnen ze te laten zien op uw homepage.

 

static_homepage

 

editing sidebar

De meeste WordPress thema’s hebben een sidebar aan de rechterkant (in sommige gevallen is het aan de linkerkant).

Als u wilt om zich te ontdoen van de zijbalk te krijgen of te bewerken uit items die u niet nodig heeft zoals “Categorieën”, “Meta” en “Archives”, die meestal zinloos zijn, hier is hoe:

1. Ga naar “Appearance -> Widgets” in het WordPress Dashboard.

2. Vanaf hier kunt u gebruik maken van slepen en neerzetten om verschillende “boxes” toe te voegen aan uw zijbalk, of verwijder de items die u niet wilt.

Er is ook een ‘HTML box “- een tekstvak waarin u HTML-code kunt gebruiken. Voor beginners, maak je geen zorgen over deze bit – gewoon slepen en neerzetten van de elementen die u wilt opnemen in uw zijbalk.

Plug-ins installeren om meer uit WordPress

Wat is een plug-in?

“Plugins” zijn extensies die zijn gebouwd om WordPress ‘mogelijkheden uit te breiden, het toevoegen van functies en functies om uw site die niet afkomstig zijn ingebouwd.

Ze zijn snelkoppelingen naar het krijgen van uw website te doen wat je wilt, zonder dat de functie van de grond af op te bouwen.

U kunt plugins gebruiken om alles te doen van het toevoegen van foto’s en formulieren voor het aanvragen aan het optimaliseren van uw website en het creëren van een online winkel.

Hoe maak ik een nieuwe plugin te installeren?

Om te beginnen met het installeren van plug-ins, ga naar “Plugins -> Nieuwe toevoegen” en gewoon beginnen met zoeken.

Houd er rekening mee dat er meer dan 25.000 verschillende gratis plugins, dus je hebt veel om uit te kiezen!

De installatie is eenvoudig – als je eenmaal een plugin die je leuk vindt, klikt u op “Install”.

MAAR – voordat je gaat en installeert een ieder, ik stel voor dat je dit artikel leest: Wat u moet weten over het gebruik van WP plugins.

Om u wat tijd besparen, heb ik een lijst samengesteld van de meest populaire plugins die webmasters nuttig zetten:

# 1 Contact formulier 7: Mijn website heeft een contactformulier op mijn pagina Over mij. Het is een geweldige functie te hebben, als mensen (zoals jij!) In het formulier kunnen invullen en stuur me een e-mail zonder in te loggen in hun eigen e-mailprovider. Wilt u iets dergelijks te doen, krijgt zeker deze plugin. Postscriptum Hier is een stap-voor-stap handleiding voor de oprichting ervan.
# 2 Yoast SEO voor WordPress: Wilt u uw WordPress site nog SEO-vriendelijker te maken, deze plugin is een must-have. Het is gratis, en het is geweldig. Je zult in staat zijn om uw title-tags meta beschrijvingen en meer bewerken, allemaal vanuit de pagina zelf – geen gedoe meer met WordPress-instellingen.
# 3 Google Analytics: Interesse in het bijhouden van uw bezoekers / traffic en hun gedrag? Gewoon installeren van de plugin, sluit deze met uw Google-account en je bent klaar om te gaan.
Natuurlijk, dit is slechts het topje van de ijsberg! Hier is een lijst van aanbevolen plugins door mij.

Gefeliciteerd – u bent klaar om te starten!

Als u de stappen in deze handleiding hebt gevolgd, moet je nu een volledig functionele WordPress website! Dat was niet zo slecht, toch?

Last but not least, houd het verbeteren van uw website.

Zoals ik al eerder zei, WordPress is zeer flexibel. Als u wilt echt onder de knie WordPress, kijk dan niet verder dan deze uitgebreide gids hieronder:

Hoe aan te passen WordPress (post-installatie)

… Als u nog vragen hebben, aarzel dan niet contact op te nemen met mij.

Postscriptum Als je mijn gidsen nuttig vinden, dan kunt u hieronder deel mijn pagina. Dit houdt me gemotiveerd om alle informatie op deze site up-to-date en accuraat.

Wanneer je als online-ondernemer bent begonnen of hier over aan het nadenken bent, zul je zien dat er een breed aanbod is aan websites. Waar ga je beginnen en via welk programma wil je jouw website gaan maken (of laten maken)? Zoals je misschien al hebt gezien heb ik voor WordPress gekozen. Ik vind het vooral fijn, omdat er veel verschillende opties zijn waar ik gebruik van kan maken.

Natuurlijk hoef jij hier niet voor te kiezen. Het kan zijn dat jij een programma hebt gevonden dat meer bij jouw onderneming past en waar je meer feeling mee hebt. Zoals ik al eens eerder heb geschreven hou ik me vooral bezig op het gebied van WordPress. Puur omdat ik hier ook gebruik van maak. Wanneer je er ook voor kiest om je website en/of webshop via WordPress te maken (of te laat maken) dan zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je op moet letten. Daar gaan we vandaag eens naar kijken.

 

 1. Doel van de website en/of webshop: Welk doel wil jij nastreven met je website en/of webshop? Dit kan zijn omdat je klanten informatie wil geven of omdat je misschien juist goed wil worden gevonden in Google. Dit zijn antwoorden waar je misschien aan denkt. Maar deze antwoorden zijn eigenlijk niet specifiek genoeg. Als eerste moet je voor jezelf gaan bepalen wie jouw doelgroep is. Wanneer je dat weet ben je al een heel eind op de juiste weg en voorkom je dat je later je hele website moet gaan ombouwen. En dat kost tijd en geld. Iets waar jij niet op zit te wachten natuurlijk. Ik heb dit ook gehad. Ik ben namelijk begonnen met mijn website uit pure hobby. Op een gegeven moment werd mij gevraagd: ”Wie is eigenlijk je doelgroep?” Want je website ziet er heel algemeen uit. Ik ben hier over gaan nadenken en kwam tot de conclusie dat zijn doelgroep startende ondernemers zijn die zelf hun website en/of webshop willen maken. Ik heb hierdoor dus mijn website aangepast en vooral gericht op mensen die net als jij als startende ondernemer zijn gestart.  Een aantal doelen voor een website en/of webshop zijn; klanten werven om de sales offline te laten verlopen, je merkidentiteit vergroten en hierdoor de loyaliteit van je klanten te krijgen, zorgen voor informaite en het bieden van service, verkopen verkrijgen door een webshop. Zoals je kunt zien zijn er een hoop doelen die je voor je website en/of webshop kunt hebben. Deze doelen staan niet op zich zelf, maar ze kunnen elkaar duidelijk overlappen. Daarom moet je ook goed nadenken over de content die jij hebt. Wees jezelf er van bewust dat je website en/of webshop een marketingmiddel is die jij gebruikt. Dit heb ik al eens eerder gezegd, maar ga het nog een keer doen; het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huisstijl doorklinkt in je website en/of webshop. Op die manier zullen je klanten jouw sneller herkennen.
 2. De kwaliteit en flexibiliteit van het thema die jij wil gebruiken: Het voordeel wanneer je een website en/of webshop gaat maken via WordPress is dat je een standaard thema kunt kiezen. Er zijn verschillende kleuren en opzetjes van hoe je website en/of webshop eruit kan komen te zien. Dit is vooral heel handig wanneer je sneller resultaten wilt boeken. Toch heeft dit ook een nadeel waar je over moet gaan nadenken. Want er zijn maar bepaalde opties die je kunt gebruiken. Wanneer je op een later moment je website wilt gaan aanpassen en andere opties wilt gebruiken zal dit met de standaard thema’s niet lukken. Wil je het gewoon makkelijk houden dan is het natuurlijk wel een prima optie. Ik heb zelf gekozen voor een standaard thema en hier kleuren voor gekozen. Het belangrijkste wat wel zo handig is, is dat je klanten kunnen afrekenen wanneer ze wat bij jou gaan kopen. En dat kan dus wel gewoon. Wat wel goed is om in je achterhoofd te houden is dat wanneer je een website en/of webshop gaat maken via WordPress, dat je bezoeker dit op elke mobiele apparaat kan bekijken. Zorg er daarom ook voor dat dit zo is aangepast. Daarnaast is het ook goed om na te denken over het gebruik van plug-ins. Wanneer je hier gebruik van gaat maken is het belangrijk dat je er niet te veel van gaat toepassen. Zorg ervoor dat je er niet meer dan 10 hebt, eigenlijk is het beter om er nog minder te hebben. Een van de nadelen van het gebruik van plug-ins is dat je website en/of webshop er langzamer van word tijdens het laden. Wil je dit wel? Wanneer ik als bezoeker op een website en/of webshop terecht kom waar ik eerst nog een uur moet wachten voordat de pagina is geladen, dan heb ik het al wel gezien en ga ik verder zoeken naar een andere optie. Op die manier kun je dus klanten gaan verliezen. Dat is wel iets om over na te denken. Daarnaast is een plug-in wel makkelijk te installeren. En dat is natuurlijk wel weer handig. Maak hierin een overweging voor jezelf. Een aantal plug-ins zijn wel handig, puur omdat je hier bij het bouwen van je website en/of webshop via WordPress niet meer omheen kunt. Het gaat om de volgende plug-ins; WordPress SEO by Yoast, Advanced Custom Fields, Contact Form 7 en Gravity Forms.
 1. De juiste basis voor zoekmachine optimalisatie: Misschien heb je het al wel gehoord of gelezen; WordPress is een topper als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Wanneer jij je website en/of webshop gaat maken is het natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een goede fundering legt voor de zoekmachine optimalisatie. Door het gebruik van WordPress-CMS is het heel eenvoudig om dit te realiseren. Alleen is het wel zo dat je dan nog niet direct resultaten zult zien wanneer je gaat zoeken in Google of een andere zoekmachine. Nu hoor ik je al denken: ”Maar hoe krijg ik dit dan voor elkaar?” Dat zal ik je vertellen! Maak gebruik van Permalinks (dit zijn goed leesbare URL’s, denk hierbij aan enjee.nl/…./), genereren van XML Sitemaps, maak gebruik van ”alt” tag (dit is het handmatig instellen van titels en omschrijvingen voor afbeeldingen), handmatig instellen van categorieën,  tags, notities, archieven en auteurs-pagina’s, maak gebruik van doorverwijzingen van verschillende pagina’s en als laatste zou ik je nog mee willen geven… ga aan de slag met bloggen.
 2. De Veiligheid en monitoring van het systeem: WordPress is een open-source systeem (CMS). Dit houd in dat veel van de installaties een doelwit is voor hackers. En laat dat nou net het geen zijn, waar jij als ondernemer niet op zit te wachten dat je website en/of webshop word gehackt met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk dat je alles goed beveiligd. Maar goed dat is natuurlijk meer dan logisch. Er zijn een aantal zaken wat jezelf kunt doen om dit probleem te verminderen; zorg ervoor dat je regelmatig een back-up maakt van je website en/of webshop (dit is zowel voor de databasegegevens als de FTP bestanden), je wachtwoord en gebruikersnaam; zorg ervoor dat dit geen standaard is, zorg ervoor dat er beperkt toegangsrechten van buitenaf tot bestanden zoals de wp-config.php., maak het inloggen zo veilig mogelijk door na een aantal keer fout wachtwoord de boel te blokkeren, plug-ins en thema’s up-to-date houden. Zorg voor een IP-blacklist van mensen die geen toegang meer mogen krijgen tot je website en/of webshop. Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat je zorgt dat je alles up-to-date is en dat je regelmatig een back-up maakt. Op die manier zul je de meeste recente up-dates hebben die weer beter zijn dan de vorige.
 3. De kosten van je website en/of webshop: Wanneer je een website en/of webshop gaat maken krijg je te maken met een aantal kosten. Het gaat om kosten voor; bouw en aanschaf van je thema, hosting, e-mail en domeinregistratie, betaalde plug-ins (dit kan eenmalig zijn, maar soms ook jaarlijks) en natuurlijk het onderhoud- en servicekosten bij je ontwikkelaar. Wanneer je gebruik gaat maken van iemand die teksten voor je gaat schrijven is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat hier duidelijke afspraken over worden gemaakt. Het is ontzettend vervelend als prijzen de pan uitreizen. En zet dit natuurlijk ook zwart op wit op papier.

 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een website en/of webshop hebt. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je website en/of webshop up-to-date houd en zeker wekelijks een back-up maakt. Dit om een hoop ellende te voorkomen met hackers. Daarnaast moet je voor jezelf duidelijk hebben wat het doel van jouw website en/of webshop is. Want wanneer je dit niet voor jezelf helder hebt is de kans groot dat je later je hele website en/of webshop om moet gaan gooien. En dat is natuurlijk jammer van het geld en tijd dat je er in hebt gestoken.

Word vindbaar! Start direct met bloggen!

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Plaats een reactie

WAS JE HANDEN!!
#STOPCORONA

DOUCHEN, HANDEN WASSEN, JE GEZICHT VERMIJDEN MET JE HANDEN

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten